Здравно министерство е изплатило субсидията за спешност на болницата във Враца. Това увери министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който участва в откриването на форум "Иновации и добри практики в здравния сектор".

Министър Петров коментира, че субсидията за спешност не е била голяма - около 50 - 100 хиляди лева. "Ръководството на министерството взехме решение и ще им отпуснем още 300 хиляди лева. Днес заместник-министър Нейчева ще се срещне с екипа на болницата, за да им обясни каква е ситуацията", посочи още той.

С нов фонд може да отпускат субсидии и безлихвени кредити на закъсали болници

С нов фонд може да отпускат субсидии и безлихвени кредити на закъсали болници

Предвиждат ресурс от 2-3 млн. лв. на годишна база за извънболнична помощ на здравно неосигурените пациенти

Министър Петров бе категоричен, че има и други болници, които са застрашени да изпаднат в подобна ситуация. "Те са групирани в няколко групи. Такива, които са директно заплашени, които са вече в кризисна ситуация, такива които се очаква да влязат в такава", коментира министър Петров.

Той бе категоричен, че за всяка от тях е предвиден индивидуален подход, който предвижда екип от финансисти и юристи да ги поемат на ръчно управление.

Над половин милиард лева дължат болниците

Над половин милиард лева дължат болниците

Болниците във Видин, Бургас и Стара Загора също имат големи дългове

Относно евентуална смяна на ръководства на болници, министър Петров коментира, че такъв процес и в момента върви.

"Там, където се намерят нарушения, обективни причини - там ще бъдат предприети мерки. Ето например управителят на болницата в Ловеч е сменен. Една от причините беше, че колегите не бяха получавали заплати от февруари месец, а се оказа, че март или април директорът на болницата увеличава заплатите и то чувствително. Той няма пари за настоящи заплати, а вдига заплатите с 40-50%", посочи здравният министър.

Николай Петров: Медиците са герои в мирно време

Николай Петров: Медиците са герои в мирно време

Здравният министър призовава да се отразяват добрите случаи

На въпрос дали има напрежение в "Пирогов" заради раздута администрация, министър Петров посочи, че ако има такова нещо контролните органи ще го установят. В момента нямам информация за напрежение в "Пирогов". Относно преговорите за бюджета в готвената бюджетна процедура, министър Петров увери, че имат разчети, които ще бъдат обсъдени с финансовия министър Владислав Горанов, но все пак трябва да се вместят в рамките на бюджета.

Москов: За дълговете на болниците е нужно политическо решение

Москов: За дълговете на болниците е нужно политическо решение

Болниците не бива да са търговски дружества...