"Хората имат нужда от доброто, разберете - лошото убива". С този апел се обърна министърът на здравеопазването към журналистите да отразяват добрите практики и бързата намеса на спешния екип.

Вчера при спешен случай, развил се пред Министерство на здравеопазването, министър Петров се е намесил като реанимирал спешния пациент, за да може екипът да стигне до ВМА. "Аз съм убеден, че всички медици биха действали и действат по този начин. Медиците за мен са едни герои в мирно време", обясни министър Петров. 

Министър Петров оказа първа помощ
Обновена

Министър Петров оказа първа помощ

Човекът бил в безпомощно състояние

Здравният министър разказа как вчера в 16.00 часа е имал среща с човек, пуснал жалба. Заедно с г-жа Иванова, шефът на пресцентъра го слушахме повече от час.

"В 17.00 часа понеже тези срещи ние ги записваме на диктофона му свърши записа. В 17.00 часа аз помолих да ме свържат с проф. Петрова шефът на медицински одит - да направя проверка. Той се жалва от минала проверка. Ще направим втора проверка. Човекът е развълнуван, мразещ медицинските екипи и това нещо аз го слушам, а това и натоварва. Един час да слушаш такива неща не е много приятно занимание. Когато в 17.00 часа излязох при секретарката да й кажа да ме свърже с проф. Петрова, погледнах и видях, че има линейка на входа на здравното министерство", разказа проф. Петров.

МЗ изпраща субсидия на болницата във Враца

МЗ изпраща субсидия на болницата във Враца

Юристи и финансисти поемат на ръчно управление закъсалите болници

Когато слязъл да види случая установява, че целият екип е зает, защото пациентът е бил в много тежко състояние. "Ето един екип, който трябва да бъде похвален. На петата минута след обаждането линейката е била там. Пишете за такива случаи", апелира министър Петров.

Той разказа още, че тъй като целият екип е бил ангажиран - един обдишва, друг прави сърдечен масаж, трети оправя системите се е намесил и поел масажа, за да можем да тръгнем към лечебно заведение. "Пациентът бе в крайно тежко състояние без сърдечна дейност. Стигнахме в шокова зала", разказа проф. Петров. "След това се прибрах по чехли и риза във ВМА. Свърших си работата, както вие си вършите работата", разказа още той.

Ненков иска положителната статистика на спешна помощ да се публикува

Ненков иска положителната статистика на спешна помощ да се публикува

Болницата във Враца била с 5 млн. дълг още 2013 г.