Служителите от спешна помощ взимат сложни решения. "Те трябва да решат дали линейката да отиде при този мъж с ниско артериално ниво, при детето с пукната глава или при мъж с инфаркт", обясни в ефира на БиТиВи заместник - министъра на здравеопазването Мирослав Ненков.

"Пирогов" и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" с глоби за случая Спас Добрев

"Пирогов" и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" с глоби за случая Спас Добрев

Спешна помощ остава непривлекателно работно място

Ненков отрече логиката на приемане на сигнали в Спешна помощ да е на основание възраст. На въпрос свързан със случая в "Пирогов", зам.-министърът отговори, че "На става въпрос къде ще умре пациента. Става въпрос къде ще получи адекватна медицинска помощ. За съжаление, в " Пирогов" не я е получил".

Мирослав Ненков изтъкна, че в същия ден болниците са помогнали на няколко хиляди човека. "Това е един много неприятен случай, но представлява малък процент", уверява зам.-министърът. Той има идея ежедневно на сайта на министерството да се публикува броя на пациентите, които са били спасени и са получили адекватна помощ, заедно със статистиката на пациентите, при които е имало някакви нередности. Според Ненков така ще се види, че процентът на пациенти, при които е имало проблеми, е много малък.

Спешната помощ закъснява, признава проверка на МЗ

Спешната помощ закъснява, признава проверка на МЗ

12 екипа е трябвало да реагират на 275 случая

"Каквото и да се случи в нашия живот, духовен или материален, накрая винаги се плаща сметка", коментира относно протестите и дълговете на болницата във Враца. Около тази болница има други две, става ясно от думите на Ненков. Той обясни, че болницата още през 2013 г. била с над 5 млн. лв. загуба, през 2014 г. дългът бил - 7,8 млн. лв., 2015- 10, 63 млн. лв., а през миналата година сумата, която болницата дължала възлизала на над 13 млн.

Кой е отговорен, че жителите на Враца ще останат без болница, питат синдикати

Кой е отговорен, че жителите на Враца ще останат без болница, питат синдикати

Не може българите да се лекуват само в София и Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, категорични синдикалистите

Според зам.министъра на здравеопазването 2-3 млн. лв. годишен дълг за болница като тази във Враца е много. "Държавата няма право да извади пари и да даде на болницата", отсече Ненков. По думите му държавата е съсобственик на болниците във Враца и Ловеч. Ненков обясни, че държавата вече е инвестирала 8 млн. лв в болницата във Враца, а общината, която собственик на една четвърт от здравното заведение не е инвестирала нищо. По думите на зам.министъра става ясно, че трябва местните да помагат. Общините могат да вземат заеми от банките, за да помогнат, обясни Ненков.

Последни сме в оценката за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Последни сме в оценката за домакин на Европейската агенция по лекарствата

София отговаря само на два от над 30 показатели

"Хората от ЕМА седнаха и написаха, че София е най-гадното място на света", коментира Мирослав Ненков. Български хелзински комитет като българска организация "реши да каже колко е лошо в България", възмущава се зам.министърът. Той смята, че България е чудесна държава и че хомосексуалните у нас не са дискриминирани. "Обаче хората от ЕМА не им е приятно да дойдат в София", това по думите на Ненков няма значение, защото държавите членки гласуват, а не служителите на агенцията по лекарства.