Има проблем със забавяне на спешните екипи на "Спешна помощ", показа проверка, направена в четири големи болници в София, резултатите от която са публикувани на страницата на МЗ.

Тя бе разпоредена от здравния министър Николай Петров след смъртта на 74-годишния Спас Добрев.

Уволниха дежурен екип в "Пирогов" заради лекарска небрежност

Уволниха дежурен екип в "Пирогов" заради лекарска небрежност

Лекарите не изпълнили служебните си задължения

Проблемът в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) е свързан с кадровия дефицит в системата.
Проверени са УМБАЛ "Александровска", УМБАЛСМ "Пирогов", УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и ЦСМП - София. При инспекцията е установено, че починалият пациент Спас Добрев не е регистриран в болничната информационна система на "Пирогов".

Липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинико-лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение, се казва становището на МЗ.

Проверяват Спешна помощ-София, "Пирогов" и "Александровска" за лекарска небрежност
Обновена

Проверяват Спешна помощ-София, "Пирогов" и "Александровска" за лекарска небрежност

Мъжът на Евелина Добрева чакал линейка повече от 70 минути

Според хронологията - на 16 септември 2017 г. в 16:19 часа към ЦСМП е подаден първият сигнал за пациента С. М. Д., като оплакванията са за ниско кръвно налягане и задух. В 17:45 ч. (час и двадесет минути след първото обаждане) адресът е посетен от екип на ЦСМП, който извършва преглед, поставя диагноза и констатира необходимост от спешно транспортиране до лечебно заведение.

В "Спешна помощ" - София този ден на смяна са 12 екипа: 3 реанимационни и 9 лекарски, а постъпилите повиквания в ЦСМП са общо 275.

В „Пирогов” промениха правилата за прием на спешни пациенти

В „Пирогов” промениха правилата за прием на спешни пациенти

След смъртта на пациент, върнат от дежурен екип...

В 18:15 часа болният е в УМБАЛСМ "Пирогов", където поради отказ за преглед и прием на пациента, се налага същият да бъде транспортиран в УМБАЛ "Александровска", което става в 18:25 часа.

В проверката е записано, че линейката, осъществила транспорта на пациента, е била оборудвана с цялата необходима апаратура съгласно изискванията на Медицински стандарт "Спешна медицина".

В Университетска болница "Александровска" диагностичните дейности са в пълен обем и съответстват на състоянието на пациента. Въпреки извършените реанимационни действия, в 20:25 ч. настъпва летален изход.

След депозирана от съпругата на Добрев молба за освобождаване от аутопсия, не може по категоричен начин да бъде определена основната причина за смъртта, се казва в становището от МЗ.

Александровска болница без пропуски при лечението на Спас Добрев

Александровска болница без пропуски при лечението на Спас Добрев

Във връзка с публикации в медии за проблеми с лечението на пациента Спас Добрев

Медицинският одит беше разпреден от министър Петров след като съпругата на починалия на 16-ти септември Спас Добрев изпрати отворено писмо до него, с което подробно го запозна с обстоятелствата около случая.

От Министерството на здравеопазването уверяват, че за всички установени нарушения ще бъдат образувани административно-наказателни производства.

Днес от МЗ заявяват, че в писмото на съпругата на пациента са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които ИАМО е сезирала Комисията по професионална етика към БЛС.