Изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов издаде заповед за уволнението на служителите от дежурния екип, който на 16 септември е отказал да приеме мъж в критично състояние.

Припомняме, от отворено писмо на жената на починалия Спас Добрев стана ясно, че на 16 септември пациентът изпаднал в криза и не можел да диша. След като мъжът и близките му чакат линейка близо 80 минути, дежурният спешен екип в "Пирогов" отказва да приеме пациента.

Проверяват Спешна помощ-София, "Пирогов" и "Александровска" за лекарска небрежност
Обновена

Проверяват Спешна помощ-София, "Пирогов" и "Александровска" за лекарска небрежност

Мъжът на Евелина Добрева чакал линейка повече от 70 минути

Мъжът почива по-късно в реанимацията на УМБАЛ "Александровска", където също започна проверка.

Припомняме и че по случая министърът на здравеопазването Николай Петров разпореди да бъдат извършени спешни паралелни проверки в Центъра за спешна медицинска помощ - София, УМБАЛСМ "Пирогов" и УМБАЛ "Александровска".

Вследствие на сигнала за починали 74-годишен мъж шефът на "Пирогов" също разпореди вътрешна проверка в болницата.

Проверката в "Пирогов" е констатирала, че дежурният екип в кабинет № 126 в Спешното отделение на болницата не е извършил регистриране в болничната информационна система на докарания от екип на Спешна помощ Спас Добрев.

Освен това служителите на болницата от дежурния екип не са документирани резултатите от извършения преглед, както и не са извършили лабораторни изследвания на пациента.

В хода на проверката се установява и че служителите не са спазили техническите и технологичните правила, следователно те не са изпълнили трудовите си задължения като дежурен екип.

Нямало нарушения в "Пирогов" за пострадалия от катастрофа пред болницата

Нямало нарушения в "Пирогов" за пострадалия от катастрофа пред болницата

Окончателно: От "Пирогов" не могат да помагат на пострадали пред болницата