Кой ще понесе отговорност, че в XXI век жителите на цял един областен град няма къде да се лекуват.
Това питат в делкларация от Федерацията на синдикатите в здравеопазването, които изцяло подкрепят исканията и протестите на колегите си от врачанската болница.

Синдикатите предупреждават, че съдбата на болницата във Враца и в Ловеч могат да последват и други лечебни заведения в страната.

Протестират за неизплатени заплати в болницата във Враца

Протестират за неизплатени заплати в болницата във Враца

Министерството на здравеопазването не приема оздравителния план

Кой е виновен за натрупването на задължения в МБАЛ "Христо Ботев " - АД и ще понесе ли наказание. Къде е държавата, която винаги е била в съвета на директорите на здравното заведение, питат от Федерацията в писмо на най-голямата здравна синдикална структура в страната (ФСЗ) към КНСБ. Декларацията е изпратена до премиера Бойко Борисов, здравния министър Николай Петров, председателят на парламента Димитър Главчев и общинското ръководство във Враца.

"Работещите в болницата нямат никаква вина за натрупаните през годината задължения. През съвета на директорите са преминали зам. министър, отговарящ за лечебната дейност, министър на здравеопазването, областен управител на Враца, кмет на Враца, председател на Общинския съвет на Враца. Въпросът към всички тях е защо са натрупани тези дългове и ще има ли санкции за виновните", питат медиците.

Според тях е недопустимо в XXI-ви век да се затвори областна болница.

Абсурдно е когато държавният бюджет има преизпълнение на приходната част с милиард и половина лева, жителите на цели области да останат без качествени здравни грижи. Не може и не бива жителите на България да се лекуват само в София и Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, завършват медиците, които изразяват готовност на всякакви мерки за подкрепа на врачанските си колеги.
Протестите са срещу невъзможността да бъдат адекватно диагностицирани и лекувани пациентите в болницата.