На съд отиват обвиняемите за данъчни измами при търговия с лекарства. Софийската градска прокуратура е приключила разследвания по водени две досъдебни производства. Обвиняемият А.Х. е с българско и сирийско гражданство.Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти, предмет на вътрешнообщностни придобивания. Едното от дружествата било управлявано от лелята на А.Х., а самият той заемал в него длъжността "домакин".

По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа "липсващ търговец" с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост. Впоследствие стоките се префактурирали на други дружества от типа "липсващ търговец. Накрая действащи фирми-"брокери" декларирали доставки на лекарства към реални клиенти.

Натрупаните пари от неплатен ДДС били легализирани чрез сделки със стоки. Обвиняемият е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на обща стойност 970 545,79 лева. От тях 647 030,53 лева представляват дължим данък върху добавената стойност и 323 515,26 лева - дължим корпоративен данък.

През 2017 г. А.Х. съставил дневници на покупките с невярно съдържание на ръководеното от неговата леля дружество. В тях били отразявани данъчни фактури за доставки с право на пълен данъчен кредит, без реално да са били извършвани каквито и да било доставки.

Сириец организирал схемата с лекарствата от вчерашния брифинг на МВР

Сириец организирал схемата с лекарствата от вчерашния брифинг на МВР

Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни

Сириецът с българско гражданство има 3-годишна условна присъда за престъпление против паричната и кредитната система, в рамките на чийто 5-годишен изпитателен срок е организирал и ръководил престъпната група за данъчни престъпления, както сочи обвинението.

Припомняме, през декември 2017 г. МВР се похвалиха, че са разбили група за паралелен износ на лекарства.

Още тогава стана ясно, че мъж от сирийски произход е в основата на схемата.

Обвиняемите търгували и с инсулин, обясниха от институциите.