Българската армия ще се ръководи от "началник на отбраната". На днешното си заседание кабинетът одобри проект на нов закон за отбраната на Република България, според който се създава новата длъжност.

Началникът на отбраната ще замести сега действащия началник на ГЩ на БА. Отпада структурата ГЩ на БА.

Началникът на отбраната ще е пряк началник на личния състав на Българската армия.

Той ще е подчинен на президента при осъществяване на правомощията му на Върховен главнокомандващ на въоръжените сили и е непосредствено подчинен на министъра на отбраната, но ще бъде назначаван от Президента по предложение на правителството.

Началникът на отбраната е пряк началник на личния състав на Българската армия.
С новия закон за отбраната отпада и възможността военнослужещите да са в непосредствена йерархическа връзка на ръководство и контрол със свои близки и роднини.

Военните ще бъдат уволнявани и в случай, че на се покрили нормативите за физическа годност.

След като законът влезе в сила, българските военнослужещи ще имат вече омбудсман, който ще бъде назначаван от премиера и ще им съдейства и посредничи при спазването на правата изконните им интереси.

Като стимул за военна служба се предвижда и диференциация в размера на допълнителното възнаграждение за продължителна служба.

То ще нараства с увеличаване на прослужените години, като досегашният таван от 40% ще бъде достигнат след 15-ата прослужена година, а не след 20-ата.