Дакели, пекинези и други домашни любимци, заедно със стопаните си, шестваха от НДК до сградата на парламента по случай Световния ден на животните и Деня за защита правата на животните.

Стопаните на животните развяваха националния флаг и носеха плакати с призивите: „Не убивайте нашите делфини", „Не на насилието върху животните". По пътя те скандираха исканията си - за създаване на зоополиция и за прекратяване на насилието върху животните.

Йоанна Карацанева, организатор на инициативата като гражданин каза, че е необходимо незабавно да бъдат проверени всички общини, които до момента не са направили достатъчно по проблема с раждането и разпространението на бездомни животни.

Години вече минаха и резултатът е никакъв, а парите от тези програми се крадат, коментира тя.

По думите й много от участниците в шествието имат готовност да съдействат за решаването на този проблем. Според нея, ако бъдат приложени адекватни мерки, в рамките на една година проблемът може да бъде преодолян.

Участниците в шествието настояват зоологическите градини в провинцията да бъдат затворени, защото не отговарят на условията - няма медицинска помощ за животните, а храната е абсолютно неадекватна.

Шествието в защита на животните „се засече" с протеста срещу шистовия газ, който започна в центъра на София.

Довечера пък е траурното шествие, с което граждански организации ще погребат доверието си в политическата класа.