Над 100 000 са украинските бежанци в България. Данните представи вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

След 24 февруари заради войната в Украйна в България са влезли 270 000 души. Разликата между пристигнали и останали е огромна, тъй като някои от украинските бежанци са минали транзит през нашата страна. България е сериозно афектирана и засегната от кризата от войната в Украйна. Справяме се без много шум в последните 3 месеца, отчете вицепремиерът.

Търсят ведомствени бази за настаняване на украинските бежанци
Обновена

Търсят ведомствени бази за настаняване на украинските бежанци

Обсъждали секретен обект в Кюстендил, но той не бил подходящ

Тя увери, че няма риск украинските бежанци да останат без покрив. Над 200 000 легла са осигурени за украинските бежанци от общинските и ведомствените бази на държавата. Хората, бягащи от войната, не само няма да останат без покрив, а ще бъдат настанени по-уютни места. Политиката на правителството по отношение на бежанците е правилна, смята Калина Константинова.

Константинова заяви, че в първите 3 месеца на сирийската бежанска криза през 2019 г. за 7 144 бежанци ГЕРБ създали невероятен хаос от София до Харманли. По думите на Константинова тогава управляващите осигурили мизерия, липса на топла вода, храна, медицинска грижа и нормален живот за сирийските бежанци.