Преместват украинските бежанци във ведомствени бази. От екипа на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова са поискали областната администрация в Кюстендил да прегледа възможностите на деветте общини за настаняване на големи групи от украински бежанци, съобщи БНР.

Общините трябваше да отговорят на писмото на вицепремиера Константинова до края на работния ден в петък. От местните управи коментират в аванс, че нямат възможност да поемат много хора.

Според указанията в писмото - търсят се зали, дори физкултурни салони, почивни бази за евентуално настаняване на групи от над 100 бежанци. Изискването е да се осигури площ и пространство от 4 куб. метра за човек минимум. 

ООН очаква над 8 млн. украински бежанци до края на годината

ООН очаква над 8 млн. украински бежанци до края на годината

Над 100 000 са украинските бежанци в България

Прегледът е превантивен, защото се очакват Това се прави превантивно, за да се поемат увеличени групи след 31 май, когато някои украинци ще трябва за напуснат хотелите по Черноморието, както и при увеличаващ се брой бежанци от войната. Повечето от общините в Кюстендилска област не разполагат с такива сгради и бази.

Община Дупница може да приеме до 30 души, коментираха от администрацията. Общината е предоставила два общински апартамента, а община Сапарева баня не разполага с нито една такава база или сграда, каза кметът на курортния град Калин Гелев

Малко над 300 украински бежанци у нас са започнали работа

Малко над 300 украински бежанци у нас са започнали работа

60% от бежанците са поискали временна закрила, има недостиг на лични лекари

Общината в Кюстендил беше предвидила първоначално да настанява бежанци в 7-етажния Парк хотел "Кюстендил", както и в бивш секретен обект на Гражданска защита, но там нямат условия за настаняване на хора. Парк хотел "Кюстендил" е обявен за продажба. Стаите в него са резервирани до ноември 2022 г., каза кметът Петър Паунов.

Седмици продължават разговорите между областния управител на Варна и ръководството на общината по повод предоставянето на спортна зала във варненския квартал "Владислав Варненчик". От общината в момента проучват възможността юридически залата да бъде предоставена за настаняване на бежанци. Предвижда се там да се сложат походни легла и да пребивават украинци, докато бъдат настанени на други места

ЕК препоръча как да се обменят гривните на украински бежанци в местна валута

ЕК препоръча как да се обменят гривните на украински бежанци в местна валута

Целта е да се насърчи координиран подход за всички държави членки

На организираната трудова борса в Двореца на културата и спорта във Варна участваха 25 фирми. Според Даниел Киряков, мениджър "Комуникации" на Американска търговска камара в България: "Кино продукцията е гвоздеят на програмата, поради простата причина, че за пръв път в България има такава голяма продукция, която ще се снима. Нужни са статисти. Според техните изчисления - над 500 души, като общият брой заетост може да набъбне двойно и тройно. Борсата е отворена и за българи, и за украинци, за всякакви хора, които имат нужда от работни места.".

По думите му трябва да се организират безплатни курсове по български език

От седмица напускащите страната ни бежанци са повече от влизащите у нас

От седмица напускащите страната ни бежанци са повече от влизащите у нас

Над 33 000 са местата за настаняване на украинци в общински ведомствени бази

От Фирма за бутилиране на минерална вода уверяват, че ще поемат нощувките на наетите хора.

Според доброволеца Аделина Банакиева настаняването в базите е като настаняване в комуна. Къде ще учат децата, пита тя.

Според нея помощта от 40 лева, която се дават към настоящия момент, не стига правилно до бежанците. "Тези пари са отново дадени на глава, не на нужда. Не може да се храни едно двумесечно бебе или едногодишно дете със салам. Те имат нужда от бебешки храни, от памперси, от бебешки млека, а те не се подсигуряват от държавата", каза Банакиева. 

Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се опитват да печелят от ситуацията

Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се опитват да печелят от ситуацията

Цяла Европа се оказала неподготвена за ситуацията

В Бургаска област ще преместят украинските бежанци, които трябва да освободят хотелите в края на месеца в 21 държавни бази по Южното Черноморие. Информацията е на областния управител на Бургас Стойко Танков. По думите му, настанените украински граждани, предимно майки с деца, в хотелите по Южното Черноморие са 30 000 души.

Бежанците ще бъдат извозени в държавните бази с автобуси, наети от МВР, Министерството на отбраната и с помощ от частни превозвачи.

Местата в държавните бази са недостатъчно, категоричен е Танков.

Къде ще отидат украинските бежанци, за които местата няма да стигнат, предстои да бъде решено.

"И аз участвам в Комисията по транспорт на Националния кризисен щаб, има готовност специални влакове да бъдат насочени към други държавни бази във вътрешността на страната. Тази седмица предстои да има по-голяма яснота по този въпрос", обясни областният управител на Бургас Стойко Танков.

Макар и със закъснение, търсим възможности въпросът с преместването на украинските бежанци от хотелите по морето да бъде решен, допълни Танков.