Анализът на статистиката показва, че над 100 живота можеха да бъдат спасени за година в България, ако шофьорите и пътниците бяха поставили предпазните си колани.

Това обяви председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова, съобщават от агенцията.

Крумова присъства на едно от най-големите автомобилни събития в страната - ежегодният събор на "БМВ Клуб България". Двудневната проява се провежда на Летище Стара Загора. Държавната агенция заедно с Пътна полиция и Българския червен кръст организираха специална Зона за пътна безопасност в рамките на проявата, в която се провеждаха редица демонстрации, които да засилят вниманието на хората.

Посетителите научиха факта, че лека катастрофа с непоставен колан може да се равнява на падане от 5-ия етаж. Според научна експертиза при челен сблъсък с автомобил, движещ се с 40 км/ч, пътник без колан бива изстрелян напред със сила 12 пъти по-голяма от собственото му тегло, може да се равнява на падане от петия етаж.

Засилено внимание бе обърнато и на още един проблем, който става все по-голям фактор за отклоняване на вниманието на шофьорите от пътя - не просто ползване на мобилен телефон, но и на писане и четене на съобщения на него

В рамките на двата дни на събора в Зоната за пътна безопасност бяха раздавани редица информационни материали. Служители на Пътна полиция демонстрираха технически средства, използвани в тяхната работа, а всеки можеше да направи справка в реално време за контролните си точки и наложени санкции по Закона за движение по пътищата. Гостите на проявата можеха да усетят и влиянието на алкохола върху човешкото поведение със специални алкоочила. Експерти и доброволци от Български Червен кръст организираха демонстрации за оказване на първа помощ при инцидент на пътя. Специално внимание бе отделено и на децата, за които бяха организирани открити уроци и игри, които да ги научат на основни правила за пътна безопасност.