Имунизираните с първа доза от ваксините срещу COVID-19 деца на възраст между 12 и 17 години у нас са 16 195. Със завършена ваксинация са 12 136, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксините на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

С кратките характеристики на разрешени за употреба във възрастовата група 12-17 години ваксини - Comirnaty и Spikevax - можете да се запознаете на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Родителите на деца, навършили 12 г., трябва да знаят, че ваксинирането против коронавирусната инфекция не замества ваксинопрофилактика по отношение на другите инфекциозни заболявания. Следете имунизационния календар на детето, за бъде то предпазено от други ваксинопредотвратими вируси и бактерии, призовават от МЗ.

Не е необходимо майките с установена коронавирусната инфекция да спират кърменето на детето - чрез кърмата детето не може да се зарази с COVID-19. Достатъчно е при кърмене майката да спазва общите мерки за носене на маска, миене на ръцете и дезинфекция, посочва от министерството.