„Аз не искам да бъда мишена за хвърлен камък! Помогнете ни да спрем това!"

С този призив служители на „Пътна полиция" посрещнаха седмокласниците и осмокласниците от 93-то СОУ „Гео Милев" на Централна жп гара София.

Служителите на реда се заеха със задачата да изяснят на тийнейджърите вредите и огромните щети, които нанасят хвърлените камъни по влаковите композиции.

По данни на „Транспортна полиция" близо 95% от случаите със счупени съоръжения и прозорци на влакови композиции са причинени от хвърляне на камъни от непълнолетни лица.

От началото на 2008 г. до момента общо 131 влака са замервани с камъни, а счупените стъкла са над 163.
Двама пътници са пострадали от началото на тази година при подобни инциденти.

От БДЖ предупреждават, че всяка година строшените с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви са на стойност стотици хиляди левове.

Те призовават тийнейджърите: „Не се изкушавайте да метнете камъни по някой влак, просто защото изглежда забавно или нямате какво друго да правите", а родителите да отделят повече време на своите деца.

Най-проблемен се оказва участъкът от жп линията в посока Горна Баня - Перник, Захарна фабрика и в района на гара Искър и гара Подуяне.

Българските граждани могат да сигнализират на служителите на „Транспортната полиция" на телефон 982 31 77 или на горещите телефони на БДЖ - 932 42 48 или 932 42 47 за подобни инциденти.

„При средна скорост на влака 65 км/ч дори и малко камъче може като куршум да пробие стъклото и да рани човек", предупреждават от БДЖ.

Според полицейските служители децата не осъзнават последствията от това, което вършат и приемат всичко на игра.

Към момента са разкрити 35% от извършените подобни деяния, като от началото на тази година на територията на Районно управление „Транспортна полиция" - София са констатирани 71 такива случая от началото на годината.

Децата, които извършват тези деяния, принадлежат към всички социални групи. Това съобщи за news.bg главен инспектор Кирил Крумов, началник сектор „Охранителна полиция" към „Транспортна полиция".

Децата от столичното 93-то СОУ обаче отрекоха пред news.bg да са хвърляли камъни по влаковете.

Те порицават своите връстници, които извършват такива деяния и признаха, че са виждали как много техни съученици хвърлят заледени снежни топки или камъни по движещи се транспортни средства.