Загубите, които фиксирахме от предприятията към днешна дата, се изчисляват на около 169 263 699 лева. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.

Това са преките загуби, които претърпяват отделните предприятия, уточни министърът. До края на деня кризисният щаб към МИЕ ще определи кои са потребителите, които имат най-остра нужда от увеличаване на количествата газ.
Сега големият въпрос е да тръгне газът по мрежата от Русия, за да можем да пуснем по-големи количества на потребителите.

За 10 дни загуби от 170 млн. лв. действително е катастрофа и тя е причинена от политически действия, а не от природен катаклизъм или световната икономическа криза, изтъкна Петър Димитров.

Смятам, че България има всички основания да очаква солидарна подкрепа от ЕС, заяви още той и уточни, че според него в рамките на европейската солидарност трябва да получим подкрепа за газовите проекти, за които кандидатстваме, както и че би трябвало да се ползват и други мерки за компенсация, част от които е пускането поне на един блок от АЕЦ „Козлодуй".

Димитров подчерта, че България до сега по линия на антикризисните мерки не е получила нищо от ЕС и че страната ни има правото на такава подкрепа.

От газ най-належащо се нуждаят преди всичко торовите заводи и металургичните заводи, допълни Димитров.
Сред потребителите, които належащо се нуждаят от увеличаване на доставките, са предприятията "Стомана"/Перник/ и "Агрополихим", както и някои оранжерии и животновъдни ферми, в които има кризисна ситуация с отопляването.

Димитров добави, че от утре сутринта ще бъде променен режимът на подаване на газ, така че най-нуждаещите се индустриални потребители на газ да получават повече синьо гориво.

Министърът уточни, че засега топлофикационните дружества ще продължат да работят на мазут, тъй като, ако се подаде природен газ към тях, ще трябва да се ограничат нуждите на индустрията, което не е добре.

Има потребители, които са подали вик за помощ и министерството в момента прави анализ и ще подава газ приоритетно на тях, посочи още Димитров. Той информира, че потреблението на газ в България вчера е било 5 480 000 кубични метра, а днес е 5 730 000 кубични метра, благодарение на новите количества, които България получава от Гърция.

По повод посещението на българска делегация утре в Турция, министърът заяви, че там ще се обсъждат бъдещи проекти, от които най-актуален в момента е този за изграждане на реверсивна връзка между двете страни.

А освен това има и дългосрочни перспективи, благодарение на които Турция може да стане едно от основните направления за снабдяване с газ на България. Димитров посочи още, че цената на природния газ, който е договорен от Гърция, е различна от тази, на която се доставя той от "Газпром", но в условията на криза цената отива на втори план, защото важното е да има газ.

Министърът уточни, че "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще търсят компенсации за претърпените загуби от доставчиците си, а българската страна ще декларира категоричната си позиция, че иска да търгува занапред без посредници.

Той добави, че в договорите на "Булгаргаз" за доставка на синьо гориво има клаузи за изплащане на неустойки и чрез допълнителни количества газ и с финансови средства.

Междувременно на пресконференция изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова съобщи, че преките загуби за пет металургични предприятия се равняват на около 20 милиона лева. Без газ са "Промет", "Прециз интерхолдинг", "Труд", "Хелиос металург" и "Булмет". "Алкомет" е с намалена доставка на газ, посочи още тя.

Общо 120 души са освободени от металургичните предприятия, а хиляда служители са в принудителен отпуск, допълни още Паунова.