Полският бизнес проявява огромен интерес към България. Това стана ясно по време на полско-българския бизнес форум, който се откри днес във Варшава. Събитието, организирано от икономическите министерства на България и Полша бе открито от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. На официалната церемония във Варшава присъства и Витолд Словик, заместник-министър на икономическото развитие на Полша. На форума присъстват над 170 представители на полски и 55 български компании.

Палитрата от сфери на дейност на полски фирми, които са заинтересовани от България, е голяма. България проявява интерес да увеличи износа на вина и вермути, мото и електрокари, медикаменти, замразени плодове и зеленчуци, билки, бяло саламурено сирене. Според изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева всички тези стоки имат потенциал за реализиране на огромния полски пазар.

Седем са договорите, които ще бъдат подписани в рамките на форума. Общата им стойност е над 30 млн. евро.

България и Полша заедно бранят миннодобивната си индустрия пред ЕС

България и Полша заедно бранят миннодобивната си индустрия пред ЕС

Да дадем перспектива на Балканите, най-вече за хората, които работят там

"Обменените визити на високо политическо ниво се осъществяват в изключително подходящ момент, когато икономиките ни са в подем, а връзките между бизнеса от двете държави постоянно се заздравяват и развиват", каза заместник-министър Манолев.

По думите му за миналата година износът ни за Полша възлиза на над 585 млн. евро, а двустранният стокообмен надхвърля 1,6 млрд. евро. Той представи част от предимствата, които страната ни може да предложи и подчерта ангажираността на Министерството на икономиката за реализацията на повече съвместни проекти.

Сред фирмите, които сключват споразумения са: "Септември", Група "ЗУЕ", "КОРПО БИО" ООД, "ЙОТ ГИ ВАЛ" ООД, "КОНТРАКТУС" ООД, "СИ КОМЕРШЪЛ" ООД, "Балкантел", "Мера", "Гигастрой" ООД, "Ава Транс" ООД, "Тритекс" ООД, "Уодвейст", "Си Комършал" ООД. Споразумение ще бъде сключено и между Асоциацията на индустриалния капитал в България и Работодателите на Полша.

Приветствие към участниците във форума ще направят и президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда по-късно днес.