Градинката пред църквата "Св. Седмочисленици" се напълни с цивилно облечени служители на МВР.

Те се събраха на граждански протест да изпушат по цигара в 11.00 часа в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици", непосредствено до министерството.

Мълчаливият протест продължи малко повече от час и към 12.15 часа множеството започна бавно да се разотива.

Половин час по-късно вече не бяха останали неуниформени служители на реда на мястото на мълчаливия протест.

Според неофициална информация над 2000 служители на реда са се събрали пред църквата.

Лично главният комисар Павлин Димитров дойде да поздрави събралите се полицаи и да изрази подкрепата си.

Той заяви, че има подкрепата от вътрешния министър Михаил Миков, за да присъства на организирания мълчалив протест на служителите на реда.
Събитието обаче не трябва да се политизира, категоричен е Димитров.

Той нарече вътрешния министър „честен и морален човек". „Такива хора са в състояние да променят нещата", допълни още Димитров.

Премиерът:
Ценя и уважавам труда на българските полицаи, защото от тях зависи сигурността на гражданите... правителството е длъжно да намира баланса между нуждите и очакванията на различните сектори
                     Още...

Имаме много безхаберие в отношението към гражданите и в ежедневната работа. Не трябва да забравяме, че сме длъжни на хората, призова още генералният комисар.
Трябват материални условия, трябват заплати, но трябва и хъс и отношение в полицейската служба, каза още той.

Главният диалог сега е за подобряване на ефективността на полицейската дейност, а резултатите ще бъдат коректив на отношението на държавните институции.

Всички искания, всички въпроси трябва да бъдат на бюрото на генералния комисар, на бюрото на министъра на вътрешните работи и да се излъчат представители на синдикатите, да се водят преговори и разговори, но да се решат проблемите, смята Павлин Димитров.

На въпрос дали полицаите, които излязоха открито с позициите си днес трябва да се страхуват за своите работни места, Димитров призова „ нека хората да говорят", но изрази убедеността си, че всички които са го направили , ще поемат своята отговорност за това.

Проблемите според него са решими, но не могат да бъдат преодолени всички трудности натрупани за 20 години.
"Ние не сме магьосници", каза още той.

Протестът не бива да се политизира. Тези хора трябва да имат по-високи заплати, след като изискваме толкова много от тях. Исканията им могат да бъдат удоволетворени с пари от бюджетния излишък. Има теми, по които отговорните партии трябва да търсят съгласие и темата за сигурността е една от тях
                Б. Борисов

Той призова всички служители на реда да обединят усилията си, за да направят полицейския труд по-привлекателен.

Относно министерството на вътрешните работи Димитров е категоричен, че то заслужава уважение и „престъпният свят вижда и осъзнава, че в България има млади, грамотни и образовани лидери на това министерство".

На въпрос редно ли е, че полицейските служители от СДВР са събирали по между си пари за гаранциите на четиримата полицаи обвинени за побоя срещу евродепутата Димитър Стоянов Павлин Димитров отговорно заяви, че тези полицаи от сега нататък ще бъдат подпомогнати от МВР за всички разходи, които предстоят по делото.

Напрежението на събралото се множество от служители на реда ескалира срещу председателя на полицейския синдикат Емил Рашев (с брадата).

Публично полицаите го обвиниха, че не изпълнява ефективно задълженията си и се опитаха да го принудят да си тръгне доброволно от протеста, тъй като според тях той няма място там.

Самият Рашев минути по-рано обяви, че на протеста присъства като обикновен гражданин, не като организатор.
Той се оплака, че полицейският синдикат като работническа организация няма необходимите правомощия, за да защитава правата на своите членове.

Основните проблеми на полицаите според него включват както материалното осигуряване, така и чуваемостта и разбирането от обществото.
Парите не са най-важното, но без тях не може", каза той.

Исканията на служителите на реда са да се предприемат мерки по отношение на материалното благосъстояние, условията на труд и материалната база на полицията.

Като председател на полицейския синдикат Рашев заяви, че ще уведоми за сегашното състояние на полицейските служители в България европейските структури.

Искаме „някой да им обърне внимание и да помисли за тях", категоричен е Рашев.

В момента в полицейския синдикат членуват близо 7500 униформени от общо 60-те хиляди служители на министерството на вътрешните работи. 

Полицаи, пожелали да запазят анонимност обясниха, че цели взводове се готвят да напуснат системата на МВР след Нова година.
Всички те са със рапорти за напускане в джоба и въпреки че не искат да напускат службата си, ще бъдат принудени да го направят поради неблагоприятните условия на работа.

Сред проблемите, които полицаите споделиха:

  • липсата или закъсняващите доставки на работно облекло
  • неплатените работни часове
  • малките почивки
  • липсата на 13-та заплата

"Не може единственият трезвомислещ човек да е Павлин Димитров", категорични са те.

Протести има и в другите градове на страната. Стотици служители на реда са се събрали на мълчалив протест в Благоевград, Бургас, Плевен, Сливен, Пловдив, Смолян, Варна...

Михаил Вангелов стажант от СДВР заяви, че постоянно полицаите събират по между си пари за „колеги, които са си свършили работата".
Той самият заяви, че е участвал в събирането на при за плащането на гаранциите на четиримата полицаи обвинени в побоя над евродепуатата Димитър Стоянов.

Припомняме, на 9 декември в сутрешния блок на Би Ти Ви неформалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов неочаквано прогнозира, че са възможни протестни акции на работещите в системата на МВР полицаи заради социалното им положение и диференцираното заплащане в структурите за сигурност у нас.

По-късно през деня министърът на вътрешните работи Михаил Миков отрече разпространената от Цветанов информация и определи казанато от него като абсурдно и арогантно, като същевременно подчерта, че Цветанов подстрекава полицаите към протестни действия с цел извличане на политически дивиденти.

Генералният комисар на МВР Павлин Димитров призна, че във ведомството наистина се готви стачка с думите: "Има недоволство и настроения за протести сред българските полицаи". След това веднага допълни, че ако протест наистина има, неговото място също е там.

По-късно стана ясно, че в интернет форума policebg.free от няколко дни полицаите вече обсъждат организацията на националния митинг.

"Ще пушим по цигара и ще изясним какви действия ще предприемем след Нова година", бяха част от коментарите в интернет страницата.

Избраната форма на протест не е нова за България. Първи я приложиха заради ниските си заплати военните преди повече от 11 години, когато пушиха под прозорците на президента и върховен главнокомандващ Петър Стоянов.

Недоволството на ченгетата е било отпушено преди 10 дни, когато стана ясно, че в МВР няма да има 13-а заплата.