Над 220 машини обработват републиканските пътища в страната, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

В момента сняг вали на прохода "Петрохан", както и в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София и Перник.

Снегопочистващата техника е в денонощен работен режим. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу заледяване и хлъзгавост.

123 снегорина чистят снега в София

123 снегорина чистят снега в София

Пътищата в столицата се обработват срещу заледяване

Днес за цялата страна е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи. Прогнозата на метеоролозите е до вечерта в страната дъждът да премине в сняг. Обилни снеговалежи се очакват в планинските райони, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

При необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост на места е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

АПИ призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори, предупреждават от Пътната агенция.

Жълт код в цяла България за снеговалеж

Жълт код в цяла България за снеговалеж

Прогноза за времето