253 622,17 лева е сумата, събрана чрез кампанията на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения и цунами, връхлетели Япония на 11 март тази година.

Тя бе подкрепена от Министерството на външните работи на България и от посолството на Япония в страната. На хуманитарния призив се отзоваха стотици граждани, институции, организации и фирми, които дадоха своя принос в подкрепа на засегнатото население, посочват от БЧК. Инициативата по събирането на средства продължи от 15 март до 30 юни 2011 г.

В знак на солидарност БЧК откри банкова сметка със собствен принос от 8 000 швейцарски франка и призова българската общественост да подпомогне японския народ в усилията му да се справи с последствията от сполетялото го бедствие.

На 15 март БЧК обяви национална фондонабирателна кампания, като стартира набиране на средства и чрез SMS-съобщения на кратък номер 1255 и онлайн дарения на сайта на Българския Червен кръст. В процеса на кампанията, на три транша БЧК преведе набраните средства по специалната банкова сметка на Японския Червен кръст.

От Червения кръст благодарят на всички институции, оператори, стотици граждани, фирми и други за приноса им към кампанията чрез организирането на голям брой събития, спомогнали за набирането на средства за инициативата.

Заради помощта си БЧК е получил специален благодарствен адрес от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец - офиса на Зона Европа в Будапеща за хуманния жест на българите и за усилията на организацията.