Близо 3 600 полицейски служители ще бъдат на територията на цялата страната по време на коледните и новогодишните празници. За това предупреди Дамян Владинов от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" на пресконференция, посветена на предстоящите празници и гарантиране на нормалния трафик.

Контролните органи ще следят за водачите с агресивно поведение на пътя, спазването на скоростта, употребата на алкохол и управление на автомобил без книжка. Освен това налице ще бъдат 250 технически средства за контрол на пътя, от които 25 стационарни системи, 32 преносими системи и 148 мобилни станции, вградени в автомобилите.

От 20 декември до 5 януари е разпоредена специализирана полицейска операция на територията на СДВР и ОДМВР, където ще се включи и сектор "Жандармерия". На повече от 270 водачи е временно отнето свидетелството за управление, докато на над 134 водачи е прекратена регистрацията на моторните превозни средства. За безопасното движение по време на празниците хората трябва да управляват автмобилите си с необходимото внимание, отговорност и да бъдат толерантни.

Пешеходците следват да използват за пресичане пешеходните пътеки и да използват светли дрехи. Ще има засилени полицейски екипи по пътищата на страната - по първокласните пътища и автомагистралите, предупреждават контролните органи.

Ще има и цивилни автомобили, които ще следят за трафика и неспазване правилата на движението по пътищата. В моловете също ще има засилено полицейско присъствие по отношение на неправилното паркиране и излизането от паркингите.

Във връзка с пресичането на пешеходците, от полицията заявиха, че по-малките деца се интересуват повече как да пресичат, докато по-големите искат да знаят къде контролните органи ще съблюдават за спазването на закона.

Ще има забрана за движение на товарните камиони над 12 тона по време на празниците. На 20 декември забраната за движение за такива камиони ще бъде от 16 до 20, а в събота от 8 до 11 ч. по натоварените отсечки от автомагистралите и първокласните пътища.

Определени участъци на автомагистралите ще бъдат затваряни, за да бъдат почистени от евентуално натрупване на сняг, но всичко ще бъде съгласувано с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" посочи, че е създадена необходимата организация, така че по време на празниците хората ще имат възможност да се веселят и да не се занимават с негативни новини. Тя призова хората да бъдат внимателни и да не бързат.

"Когато консумираме алкохол, не трябва да бъде комбинирано с шофиране. Пийте, но не се качвайте да шофирате", посъветва Крумова хората, които ще пътуват за празниците.

Бойко Рановски от Изпълнителне агенция "Автомобилна администрация" (ИААЛ) подчерта, че всички екипи на Агенцията ще бъдат на работа, със засилен брой екипи. Те ще бъдат концентрирани в безпрепятстваното пътуване по автогари и жп гари. Особено внимание ще бъде обръщано на нерегламентираните превози. Рановски пожела весели и щастливи празници и новата 2020 година да бъде по-успешна и с по-малко произшествия.

От Гранична полиция очакват засилен трафик по време на празничните дни във всички граници на България. За това съветват и препоръчват на хората да ползват освен ГКПП "Кулата", но и останалите гранични пунктове - "Илинден", "Маказа". От полицията са предприети необходимите мерки, координация със службите на граничните пунктове и с ръководствата на ОДМВР по места.

Полицията напомня на хората да се въоръжат с търпение и да си планират времето, да си проверят документите за пътуване (паспорт или лична карта), удостоверението за раждане не е документ за пътуване. Пътуващите хора трябва предварително да са подготвили документите си, а не когато ги проверяват, съветват контролните органи.

Гранична полиция полагат всички усилия да за осигуряване на нормално движение на хора и автомобили по пътищата на страната.