Кораба Rainbow Warrior на "Грийнпийс" днес ще отплава от Варна.

Корабът беше в България във връзка с кампания на неправителствената екологична организация, която цели да намали пластмасовите отпадъци в Черно море.
Над 8 млн. тона отпадъци се изхвърлят годишно в океаните. Повечето от тях са пластмаса. Ако човечеството започне да употребява материали, които могат да бъдат рециклирани, вместо пластмасови, можем да се справим с проблема, заяви Хети Хенсън.

Корабът Rainbow Warrior беше разгледан от над 3000 посетители по време на престоя си в Бургас и Варна. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който, освен екологично съобразен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания.

Със своята 55-метрова А-образна мачта плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби. Екипажът наброява 17 души от 15 различни националности, но може да достига до 32.

Ветроходът разполага с хеликоптер, който се прибира, когато не се използва. Корабът е проектиран да бъде управляван само от двама души, с цел да се минимизира екипажът, ако се наложи.

На носа на плавателния съд има дървен делфин, част от предишния ветроход на организацията. Вътре е с кухо съдържание и има капсула на времето, на която е записана песен на Боб Дилън.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разгледа кораба днес и призова хората да не изхвърлят отпадъци в Черно море.