Ваксинирането на селскостопанските животни срещу заболяванията "син език" и антракс се извършва в график, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.

От надзорната институция посочват, че изпълнението на дейностите по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните не е спирало и не се отчита закъснение.

Програмата цели не само опазване на здравето на животните, но и на хората от болести, които могат да се предават от животни на хора - зоонози. Тя включва ваксинации, изследвания на терена, клинични обследвания животните, взимане кръвни проби за лабораторни изследвания на животните и др.

От началото на годината срещу заболяването "син език" са ваксинирани 121 862 говеда и 284 766 овце.

През миналата година у нас за първи път беше установено заболяването заразен нодуларен дерматит. Бяха ликвидирани 217 огнища на болестта. За 2017 г. са ваксинирани над 300 000 говеда и биволи, което е повече от 35% от общия брой животни, подлежащи на ваксинация. Част от ваксината бе осигурена в края на 2016 г. - 100 хиляди дози, а през БАБХ предприе действия за доставка на ваксина от Унгария. В резултат на съвместни действия с Европейската комисия и унгарската страна бяха доставени 209 хиляди. С тях бяха ваксинирани всички животни около огнищата и в общините, граничещи с Турция, Гърция, Македония и Сърбия. Целта е да се създаде буферна зона, която да предпазва от ново проникване на вируса у нас.

Срещу антракс са ваксинирани 59 714 овце и 24 784 говеда. Обхванати са животните, които попадат в обхвата на установените огнища през последните 30-50 години.

При изпълнението на програмата са изследвани 147 272 кръвни проби за бруцелоза по говедата, овцете и козите. Всички резултати са отрицателни, като само 115 проби са били негодни.

Направени са 129 768 диагностични изследвания на говеда и 2 390 на биволи за туберкулоза по говедата.

Извършени са 5 854 изследвания за заразни заболявания извън проверките по инфлуенца по птиците. Огнищата на високо патогенна инфлуенца по птиците са преборени.

Процедурите по обществените поръчки за ваксини срещу син език и заразен нодуларен дерматит все още не са приключили поради обжалване.

БАБХ предложи при изменението на Закона за обществените поръчки доставката на ваксини и диагностикуми в случай на епизоотии или при висок риск от поява на такива заболявания да става по ускорена процедура.