Победител в конкурса тази година е 25-годишната Марина Станева.

Наградата - едногодишна стипендия в размер от 3600 лв., бе връчена на финалистката от Георги Лозанов по време на официалната Grand Prix церемония за закриването на ежегодния медиен фестивал Mediamixx 2008 г. в Албена.

Репортажите, с които Марина Станева спечели първо място в конкурса за "Най-добър млад журналист" за 2008 г. тя прави по време на престоя си в Прищина и Косовска Митровица в дните преди и след обявяване на независимостта на Косово.

"Радвам се, че материали с подобна външнополитическа тематика представляват интерес за аудиторията и че усилията, които изискваха списването на този репортаж, носят признание," сподели Марина след получаване на наградата.

25-годишната Марина е международен редактор в списание "ТЕМА".

Още 13 журналиста бяха номинирани за "Най-добър млад журналист" за 2008 г.

Те бяха представители на интернет издания, национални ежедневници, лайфстайл месечни списания и литературни месечни списания.

Жанровете на материалите включваха статии, репортажи, разследвания, коментари и анализи, а темите са външно и вътрешнополитически, икономически, културни и спортни.

Материалите на младите журналисти оценяваше жури в състав: Иван Гарелов , Борислав Кандов (в-к Капитал), Валери Запрянов (сп. Тема), Проф.Толя Стоицова (ръководител департамент масови комуникации на НБУ) , Доц. д-р Соня Алексиева (ФЖМК - СУ).

Критериите, по които журито оцени кандидатите са основно творчески подход, новаторски дух, степен на познаваемост на темата, индивидуален стил, добра езикова култура.

Наградата бе връчена в Албена на церемонията на "Mediamixx 2007" на 10 юни от журналиста Мартин Карбовски.

Поредицата има амбицията да се превърне в ежегодно събитие и с всяка изминала година да създава традиция в развитието на младата журналистика в България.