Българският евродепутат Кристиан Вигенин осигурява голямата награда за победителя в конкурса за есе „Европа е равно на...".

Конкурсът беше организиран от портал „Европа" по инициативата „Говори с Европа", а най-добрите есета бяха обявени на 9 май 2008 г. по случай Деня на Европа.

Сред всички творби, най-добрите отбраха членовете на журито, сред които са евродепутатът Кристиан Вигенин, зам.-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов, преподавателят в СУ доц. д-р Нели Огнянова, журналистът на БНР Никола Миладинов и директорът на Европейски институт Юлиана Николова.

От общо 34 участници, за победител беше избран 22-годишният студент от СУ „Св. Климент Охридски" Александър Шпатов от София.

На второ място журито класира ученикът от Ямбол Мариян Васев (18 г.).

Третото място си поделиха Мария Рангелова и Мила Божкова, съответно от Пловдив и Варна. Почетното четвърто място е за 13-годишната Мариела Богданова от Гоце Делчев.

Журито раздаде и поощрителни награди на петима участници: Николина Кирилова, Валентин Хаджинаков, Добрин Станев, Радослав Пашов и Ния Георгиева.

Победителят Александър Шпатов ще посети Европейския парламент в Брюксел по покана на Кристиан Вигенин.

Награждаването ще се състои на 19 май 2008 г. от 9:30 часа в Информационния център на Европейския парламент на ул. „Московска" в София.