Националната астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен" отново отваря врати за посетители на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10:00 до 16:00 часа в дните от четвъртък до неделя. Ще се допускат посетители само със защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, при спазване на физическа дистанция и на групи до 15 човека.

От 2 юни обсерваторията ще е отворена за посещения с традиционното за летния сезон работно време - от 10:00 до 16:00 часа на всеки кръгъл час с почивен ден във вторник. От същата дата в обсерваторията ще се провеждат и нощни наблюдения за посетители.

Обсерваторията на Рожен с нов роботизиран телескоп

Обсерваторията на Рожен с нов роботизиран телескоп

Обмисля се включването на НАО Рожен за изследване на свръхнови звезди

Националната пътна карта за научна инфраструктура в НАО "Рожен" започна интензивно модернизиране и обновяване на апаратурата за астрономически наблюдения. Сключен е договор за доставка на нов роботизиран 1.5-метров телескоп, който предстои да бъде монтиран през 2022 г. Като част от инфраструктурата на НАО Рожен ще бъде изградена станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR, който също е обект от Националната пътна карта за научна инфраструктута 2021-2027.

През 2021 г. НАО "Рожен" отбелязва 40 години от своето създаване. Тя продължава да бъде най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. През последните години благодарение на финансирането по На 40-та годишнина от създаването на НАО "Рожен" е посветено и участието на Института по астрономия на БАН в предстоящия на 15-16 май ХI Софийски фестивал на науката.