Измама с ДДС за над 300 000 лева предотвратиха инспекторите от "Фискален контрол", "Разследване на особени случаи" и "Контрол" на НАП, съобщиха от Националната агенция по приходите.

По време на проверка на дружество, което осъществява внос от Китай през Гърция, е установен опит да се избегне плащането на дължимо ДДС, посредством фиктивни сделки със стоки в големи количества и стойност, като фактурите са издадени от свързани лица.

НАП е възложила ревизия на фирмата. Изискани са всички фактури за покупки и продажби по вид на стоките. Също така от Агенцията по приходите са наложили запор на налични стоки в размер на над 300 хил. лв. с цел да се обезпечи плащането на дължимото ДДС.

Ревизията е част от кампанията на НАП, насочена към дружества, осъществяващи вътреобщностни придобивания на китайски стоки, обмитени в Гърция, както и внос на стоки от трети страни в България, като товарите се проследяват от момента, в който влязат у нас.

Приходната агенция наблюдава движението на стоката, документите за последващите продажби и препродажби, като се извършват множество проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Една от основните задачи на данъчните инспектори е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

"НАП осъществява пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос, чрез обмен на данни с Агенция "Митници". Звеното "Фискален контрол" следи движението на стоките на територията на страната, данъчните инспектори анализират хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки, като се проверяват вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане се възлагат проверки и ревизии. Правим това не само в полза на бюджета, но и за да ограничим нелоялната конкуренция", заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Запечатаха пункт за зареждане на течни горива в Бургас

Запечатаха пункт за зареждане на течни горива в Бургас

Обекта е получател на над 6000 литра дизелово гориво, които не са подадени в Информационната система на НАП