Над 3 900 000 лв. са събрали инспекторите на НАП от фирми с просрочени данъчни задължения в последния месец. Постъпленията са от изземване на парични средства от каси на длъжници.

Преди да се пристъпи към тази мярка, дружествата с неплатени задължения към бюджета са били двукратно канени да погасят задълженията си, да представят обезпечение или да поискат разрешение за плащане на части.
Във всички случаи длъжниците не са предприели нищо за уреждане на дълговете си, за разсрочване или отсрочване на публичните вземания.

На 493 лица с неплатени данъчни и осигурителни задължения е била наложена забрана за напускане на страната. НАП е уведомила лицензиращи органи за други 658 длъжници с искане да им бъдат отнети разрешенията и лицензите за извършване на определена дейност.

Агенцията за приходите е поискала от Областните дирекции на полицията да отнемат огнестрелното оръжие на 634 собственици или управители на фирми с неплатени данъци.

Действията на НАП са част от програмата с извънредни мерки за повишаване на събираемостта, които бяха обявени пред Народното събрание преди месец и половина.