Към настоящия момент няма основания да се приеме за достоверна информацията за съдбата на моряците от кораба “Хера”, разпространявана през последните дни от средства за масово осведомяване.

Националната следствена служба (НСлС) ще изиска по надлежния ред материалите, имащи връзка със следственото дело, с които разполагат депутатите от Европейския парламент Моника Фрасони, Хелене Флаутре и Паоло Бергаманскси, съветник в ЕП, заявяват от Националното следствие.

В Националната следствена служба е на производство следствено дело № 34 образувано на 16.02.2004 г. срещу неизвестен извършител, за това, че е допуснал да потъне българския кораб “Хера”, собственост на фирма “Маестра Шипинг Сент Винсент и Гренадин”, пътуващ под камбоджански флаг, причинявайки смъртта на повече от едно лице – 17 български и двама украински моряка.

В хода на разследването на базата на предоставената документация и чрез три следствени поръчки до Република Турция, отговор на две от които имаме, е установена безспорната фактическа обстановка на корабокрушението на товарния кораб “Хера”, подчертават от следствието.

До настоящият момент са извадени телата на трима българи и двамата украинци. В неизвестност са останалите членове на екипажа.
Разследването продължава, като се проверяват всички възможни версии и данни за причините, довели до корабокрушението на “Хера” и съдбата на екипажа.