Най-бедните най-ощетени в бюджета на НЗОК. Тази позиция изрази от парламентарната трибуна Елена Гунчева от "Възраждане". Депутатите започнаха да гледат на второ четене бюджета на НЗОК. Общата сума, заложена по приходи и трансфери, се предвижда да е 6 050 749 900 лв.

Гунчева поиска повече средства за протези за пенсионерите. Исканите средства за целта, по думите й са 6 милиона лева, а това ще позволят на около 30 000 души да се хранят.

Два часа депутати разпитват какви средства е отпуснала НЗОК на големи болници за пандемията

Два часа депутати разпитват какви средства е отпуснала НЗОК на големи болници за пандемията

НЗОК през цялото време на извънредното положение е заплащала дейността на лекарите на първа линия - 1200 лв

И според Асен Балтов българите нямат достъп и до модерни протези и помощни средства. Това, според него, трябва да се вземе предвид при актуализацията на бюджета през лятото.

Според Костадин Ангелов с увеличения бюджет за болнична помощ щяла да се покрие инфлацията, но болниците, по думите му, остават недофинансирани. Допълнителни 100 милиона лева, както настояват ГЕРБ, щели да дадат глътка въздух за лечебните заведения. В бюджета на Касата опозицията не виждала грижа за болниците.

Лъчезар Иванов на свой ред обвини правителството, че няма програма за развитие на здравеопазването през следващите четири години. Той настоява парите за здраве да се харчат прозрачно. Джевдет Чакъров от ДПС също изрази притеснението си за хората в тежко социално положение и пенсионери, които нямат достъп до протези. Партията е готова да се бори за това в актуализацията на бюджета през юни. Той иска средства и за зъболекарите, които също, по мнението му, са на първа линия. До края на годината за това ще са нужни над 7 милиона лева, които могат да дойдат от резерва. Едва ли не стоматолозите са дискриминирани спрямо останалите им колеги, посочи народният представител.

Георги Михайлов от БСП смята, че много въпроси могат да се решат с актуализацията на бюджета. Ивайло Христов от ИТН посочи, че в предишния бюджет той и Иво Каримански са отвоювали 2 милиона лева за зъбни протези. Оказва се, че тези средства не били усвоени. Той атакува надзорния съвет на НЗОК, който не можел да влияе на процесите. Част от проблема е липсата на адекватна нормативна уредба за съсловните организации и ИТН ще внесат съответния закон.

По-късно депутатите приеха без особени изменения бюджета на НЗОК на второ четене.