Два часа управителят на НЗОК Петко Салчев бе разпитван от народните представители от всички политически групи затова какви средства е отпуснала НЗОК за времето на извънредното положение на различни големи болници в страната. "НЗОК през цялото време на извънредното положение е заплащала дейността на лекарите на първа линия - 1200 лв., и медицински персонал - 120 лв., оставащите средства са доплащани на лечебните заведения. Нито за момент НЗОК не е спряла нито едно плащане и до момента няма от който и да е договорен партньор искане, че не са платени средствата", отчете управителят на НЗОК Петко Салчев пред Комисията по здравеопазване в парламента.

Разяснението му е по въпрос, зададен от проф. Асен Балтов, ГЕРБ, разискван на миналото заседание, че средствата за първа линия са намалени от 100% на 85% за последните три месеца на 2021 г.

Тогава министърът на здравеопазването Асена Сербезова посочи, че казусът е юридически, но депутатите решиха да извикат управителя на НЗОК на изслушване.

Асен Василев предвижда мащабна здравна реформа

Асен Василев предвижда мащабна здравна реформа

Едната от сферите на реформи ще е по отношение на клиничните пътеки

"За т.нар. "по-малко платени средства" през декември спрямо останалите месеци - през ноември НЗОК е платила за дейности по приложение 1 - 12 млн.лв., 179 000 лв. допълнителни, по механизма са доплатени 7.7 млн.лв. по изисквания на БЛС да не се правят касови плащания 71.2 млн.лв., включително 5 млн.лв. до 85% по методиката или всички освободени от резерва средства, плюс недоплатените 28 млн.лв. и 37 млн.лв. по чл. 5 - или към онзи период НЗОК е занулила и изплатила 270 мнл.лв.", поясни Салчев. По думите му - "изплатените средства извън приложение 170 или с милион по-малко отчетената дейност на болниците, но доплатени по механизъм 2 млн.лв., плюс до 85% - 8 млн.лв., плюс 34 млн.лв. за труд и възнаграждения и по закона от чл. 5 - 17 млн.лв.

Съпоставяйки плащанията е видно, че касата не е платила по-малко, категоричен бе управителят на НЗОК.

За месец декември 2021 г. - НЗОК потвърждава на изпълнителите на болнична медицинска помощ в рамките на 1/12 част - януари, октомври, винаги имат откат да плащат в следващ месец, за медицински изделия - НЗОК заплаща извън стойността, добави той. Салчев наблегна още, че в законовата разпоредба трябва да се прави разлика и между плащане през месеца и за месеца", на което НС на НЗОК взема решение и разпределя съответните стойности.

Материалите и решенията, начините на разпределяне ще бъдат представени пред на комисията по здравеопазване, както и промени на методиката, където никъде няма подпис на управителя, тя се утвърждава от БЛС, БЗС и председателя на НС на НЗОК.

Петко Салчев: Вече спрях да броя колко пъти ми искат оставката

Петко Салчев: Вече спрях да броя колко пъти ми искат оставката

Той уточни, че здравните вноски няма да се променят

Петко Салчев започна да изрежда от подготвен лист изплатените средства за всяка отделна болница, започвайки от Спешния институт "Пирогов", което повдигна кратък спор в комисията за коя болница да се даде отчет какви средства е изплатила НЗОК - от "Пирогов", "Света Марина" или "Сърце и мозък".

Той каза, че са поставени въпроси от няколко лечебни заведения - Пирогов за 2019 г. е получил 62 млн.лв. за дейност, 2020 г. 55 млн.лв. за дейност и доплатени 16 млн.лв., за 2021 г. - 61 млн.лв. и са доплатени 22 млн.лв. и други допълнителни плащания - 13.8 млн.лв.

Следващата справка бе за болница "Сърце и мозък" - по приложение номер 1 не са ползвали извънредни дейности, за годината 35 млн.лв., доплащане 1.1 млн.лв., по закона за бюджета на НЗОК по методиката 2 млн.лв.

Плащането до 85% е за лечебни заведения, които не могат да стигнат базовата стойност, повтори след множество обвинения Петко Салчев. НЗОК е извършила законовите плащания, за което има проверка от Сметната палата, категоричен бе той.

Управителят отговори и на въпроса на депутата от ДПС Джевдет Чакъров за предвидени 188 млн.лв. като месечна добавка за болниците за 6 месеца. Много от болниците стигнаха до 85%, а всички надскочили им е изплатено в пълна степен това, което са отчели, но до 100% никъде не е описано в момента да се плаща по методика, но ако се вземе такова решение, ще бъде изпълнено, отговори Салчев. Той добави, че са поставени въпроси за плащане за целия персонал на болниците, но "НЗОК сме администратори, а не определяме".

Чакъров поиска да се плаща и на стоматолозите на първа линия. В отговор на въпрос защо не се плащат по 360 лв. на магистър фармацевтите, Салчев го определи като "законодателна немощ и не е определено досега коя група здравни грижи се включва в закона, въпросът виси между няколко министерства и проблемът е за 2021 г. В момента вече е отпаднал.

От страна от Асен Балтов Салчев получи въпрос защо при вземане на решение за методиката да се орежат от 100 на 85% не са присъствали представители на държавата, Петко Салчев потвърди, че не е имало такива, но по закон не е нужно, имало е кворум и методиката е била предложена от дирекция "Бюджет и финанси". Балтов даде пример с болница "Света Марина" във Варна - за миналата година за дейност по отчета на НЗО са дадени 65 млн.лв., извън дейността - 21 млн.лв., само за декември е получила 15 млн.лв., плюс допълнителните.

НЗОК орязала парите за лекарите на първа линия за три месеца

НЗОК орязала парите за лекарите на първа линия за три месеца

Промяната е приета на 16 декември 21 г. от НС на НЗОК по доклад на управителя Петко Салчев,