Министърът на здравеопазването Асена Сербезова потвърди, че за месеците декември, януари и февруари са намалени средствата за лекарите и персонала в болниците на първа линия от 100% на 85% с решение на НС на НЗОК, като здравните заведения не са били уведомени.

Въпросът постави по време на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Асен Балтов, бивш директор на "Пирогов", сега депутат от ГЕРБ. Той каза, че е получил сигнал и с намаления планов прием в болниците заради новата вълна на заразени с коронавирус са натоварени най-големите болници, а ако няма механизъм, с който да се компенсират, те потъват с 1-5 млн. лв. Пирогов не е единствената болница, която може да направи повече от 85% от индикативните болници. Хората, които се бориха две години с пандемията, в момента ще бъдат наказани, защото директорът на НЗОК Петко Салчев така е решил, каза той.

Министърът уточни: Промяната е приета на 16 декември 21 г. от НС на НЗОК по доклад на управителя Петко Салчев, чрез определяне на стойност за декември съответно с бюджета на НЗОК в условията на липсващ бюджет за 22 г. През януари след промени в НС на НЗОК се взема решение за изплащане на реалната надлимитна дейности и 85% от работата при неблагоприятни условия. През януари - новият надзор няма правомощия да преразгледа определените стойности за декември и такъв прецедент няма назад в историята.

В случая министърът на здравеопазването няма правомощия за контрол върху НС на НЗОК, затова се предлага искане на становище от Петко Салчев за предприетите действия. По думите на Сербезова е говорено няколко пъти с представители на надзора, но казусът е юридически заради променения състав в условията на липсата на бюджета. Въпросът е как могат да се върнат назад и да отменят такова решение.

Сербезова защитава пред Костадин Ангелов мерките в София

Сербезова защитава пред Костадин Ангелов мерките в София

Започва проверка на похарчени 9 млн. лв. за детска болница