На министър Асена Сербезова се наложи да защитава въведените мерки в София пред депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов. Депутатът попита защо в София се налагат мерки срещу разпространението на коронавирус в момента и защо градът е в червена зона, след като по определените от правителството фактори, брой на интензивни легла, според Плана на Кирил Петков - такива мерки не са нужни.

Сербезова потвърди изнесените от него данни като верни, но изтъкна, че има и други фактори - "неуточнени". Костадинов обаче бе категоричен, че има близо 23 показателя, които правителството на Бойко Борисов е следило и на практика сегашното правителство не работи по плана Петков, а по плана Ангелов. "Не мога да намеря обяснение защо в София има мерки, а статистиката е благоприятна, каквато и формула да се приложи, мерките трябва да бъдат променени", категоричен бе бившият здравен министър.

Снимка 562276

Източник: БГНЕС

На въпрос, зададен от Джевдет Чакъров от ДПС, за използването на моноклонални тела за лечение на коронавирус отговори министър Асена Сербезова. Тя каза, че наличност има във всички болници и те се разпределят на база сключени договори за доставка и няма болница с липса на моноклонални тела. "Изискана е справка за ефикасността за лечението с моноклонални антитела, в резултат от информацията в МЗ става ясно, че лечението показва добра ефективност", каза още Сербезова. Депутатът от БСП Георги Михайлов обаче каза, че притежава писмо, подписано от директора на Центъра за оценка и изследване на медикаменти Патриция Кавазони, в което се казва, че лечението с моноклонални тела не се препоръчва по време на лечение на новия щам омикрон, тъй като са с много странични ефекти и когато не са ефективни, трябва да сме въздържани от масовата им употреба.

Министър Асена Сербезова съобщи пред Комисията по здравеопазване, че вчера е подписала заповед за проверка на похарчените средства - малко над 9 млн. лв. за построяването на новата Детска болница. Въпросът за проверката, поискана от МВР, зададе Георги Михайлов. Проверката ще се извърши от Инспектората на Министерство по здравеопазване.

По-рано днес 12 депутати от ГЕРБ сложили подпис под жалбата на "Възраждане" за зеления сертификат. Малко по-късно бившият директор на "Пирогов" Асен Балтов отрече ГЕРБ да намигат на антиваксърите.