Вече спрях да броя колко пъти ми искат оставката. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в ефира на БНТ. Коментарът му бе обвързан с вчерашната пресконференция на зъботехниците, на която му бе поискана оставка.

Той уточни, че здравните вноски няма да се променят и те ще останат 8%. Салчев поясни, че в момента се обсъжда НЗОК да поеме потребителската такса на децата. Бюджетът на НЗОК за 2022 г. е 6 050 749 900 лв., като повече пари са отделени за извънболничната медицинска помощ. Скъполатените лекарства няма да влияят върху обема и цените на лекарствата, които са за масовите заболявания или социално-значимите заболявания, коментира Салчев.

Увеличи се броят на ПСР тестовете с около 100-110 000 теста. Реалната пазарна цена на ПСР теста може да стигне до 180 лева, зависимо от пазара.

За цената на клиничните пътеки проф. Салчев е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров не само да има промяна, но да има разделяне на част от алгоритмите на клиничните пътеки, които да бъдат пренасочени в извънболничната медицинска помощ. Мечтата на проф. Петко Салчев е да вдигне цената на клиничната пътека на естественото раждане.