Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) сигнализира, че в бюджета, удължен до 31 март 2022 г., не влизат средствата от 2 млн. лв., предвидени за безплатни зъбни протези, които са гласувани така или иначе в него. На пресконференция в БТА от асоциацията сигнализираха, че са разменили три писма с НЗОК - две през ноември и едно през декември - след направени юридически консултации с кантори по медицинско право и имат два отговора от НЗОК, според които е направено всичко възможно, но не може средствата да се отпуснат, тъй като законодателството не позволява.

Стоян Котев от Българска асоциация на зъботехниците, е категоричен, че по този начин не е спазено върховенството на закона, Законът за държавния бюджета и правата на пациентите. В патова ситуация сме, когато бюджетът не се изпълнява и като се внесе новият бюджет, няма да присъства и извоюваното от съсловието и пациентите ще бъдат ощетени. Ние считаме, че НЗОК не е изпълнила не само закона, а и задълженията си, посочи той.

Почти безплатните зъбни протези за възрастни идват от септември

Почти безплатните зъбни протези за възрастни идват от септември

Всяка бременна има право на още един платен от Касата преглед при зъболекар

Става дума за бюджета, гласуван на 10 септември 2021 г., според който от 2 млн. лв., които стоят в резерва на НЗОК и са целеви за медицинското изделие и медицинската протеза, те не се вземат от бюджетните права на нито една друга организация, предназначени са само за зъботехници, поясниха от БАЗ. Никой не прави постъпки да се започне процес за методика за усвояване, заявиха още от асоциацията.

В Националния рамков договор (НРД) се плаща само дейността на стоматолога, а изработката и трудът не влизат, тогавашният здравен министър Кирил Ананиев посочил, че протезата е безплатна, а в договора пише заплащане на касата от дейността и доплащане от пациента - нула. "Има гласувани пари дейността да стане напълно безплатна и пациентите да я получат като такава, без да се доплаща, а НЗОК не е направила нищо по въпроса да въведе в изпълнение закона за изпълнение и допълнение на бюджета на НЗОК от 10 септември, посочиха зъботехниците.

Светослава Цветанов от УС на БАЗ описа действията на НЗОК като "откровена лъжа" и "саботаж от бездействие". Той каза, че ще бъде предоставена цялата кореспонденция на НЗОК с Българска асоциация на зъботехниците.

Има пари за зъбни протези, но след юни, уверяват от НЗОК

Има пари за зъбни протези, но след юни, уверяват от НЗОК

Д-р Комитов не бил казвал, че няма да се финансира тази дейност, а че няма отделени пари

Управителят на НЗОК трябва да поеме отговорност, искат още зъботехниците.

От БАЗ сигнализираха за още няколко проблема. Според тях има сив сектор, тъй като пациентът не знае къде се изработва протезата. Редно е в един подобен документ да има къде е изработена, къде е поръчана, за да има гаранции за съвременни стандарти и технологии и качествени материали, добавиха зъботехниците на пресконференцията. Така се появявали нерегламентирани зъботехнически практики, които не носят служебна лабораторна отговорност, когато изработват медицински изделия, без ясен произход на материали и апаратура без степен на персонала, а "това води до некачествено изделие, предизвикващо редица последствия, които могат да донесат крайни увреждания - загуба на зъби, алергични реакции, следващо лечение и други".

От БАЗ са категорични, че държавни институции не поддържат информираност за такива проблеми. Подавали са многократно сигнали, но те не водят до нищо, тъй като се отчита, че няма такъв обект или не се извършва такава дейност. Затова зъботехниците искат промяна в закона.

Няма безплатни протези, скочиха зъботехниците

Няма безплатни протези, скочиха зъботехниците

Евтиното е в нерегламентирани лаборатории и с ниско качество