Малко под 3000 бежанци са потърсили международна закрила в България от началото на тази година. Това стана ясно от думите на Яница Ряпова, експерт към Държавната агенция за бежанците.

Полицията откри 40 мигранти в столичния кв. "Модерно предградие"

Полицията откри 40 мигранти в столичния кв. "Модерно предградие"

Търсят се преводачи, които да говорят със задържаните

Експертът поясни, че за този период статут на бежанец е предоставен на 703 лица, хуманитарен статут е предоставен на 790 души, а отказ е бил постановен на 2700. Ряпова допълни, че производството по предоставяне на международна закрила е било спряно на 6000 лица, а прекратено на близо 9000. Във връзка с прилагане на регламент "Дъблин" от началото на 2017г. 67 бежанци са били изпратени към други държави членки на ЕС.

По думите на Ряпова най-голям брой бежанци, търсещи закрила, са мъже - 60%, след тях децата са 28% и най-малко са жените 12%. Най-голям брой от гражданите на трети страни са с начално и основно образование, следвани от тези без образование. Само 5% от тях имат висше образование.

Източна Европа да прекрати съпротивата и да приеме мигранти, призова Брюксел

Източна Европа да прекрати съпротивата и да приеме мигранти, призова Брюксел

Евросъдът отхвърли жалбите на Словакия и Унгария

От началото на годината най-много от търсещите закрила лица в България са граждани на Афганистан - близо 1000, от Сирия - 750 и гражданите от Ирак - 597. За сравнение с 2016г. отново най-голям процент са били гражданите на Афганистан.