Информацията на Ройтерс, че две от българските медицински сестри са предявили към изтезавалите ги либийски офицери и обвинение за изнасилване не отговарят на истината. Това заяви адвокат Харалампиев, който се завърна от Либия.

По думите му на 22 март адвокат Бизанти ще внесе в съда гражданските искове на българските срещу офицерите.
Очакваме на 22 март съдът да даде ход на делото срещу либийските офицери, обвинени в това, че са изтезавали българските медицински сестри, каза пред Дарик радио адвокат Харалампиев.

Юристът посочи, бе българската защита все още не разполага с обвинителния акт по това дело. Според него той може да бъде получен на следващото съдебно заседание, когато ще бъдат внесени и гражданските искове на медицинските сестри срещу офицерите мъчители.

По думите му изходът от делото срещу офицерите ще има съдбовно значение за изхода на основното дело срещу медиците ни за умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца.

Адвокатът подчерта, че сестрите са били измъчвани, но не и изнасилвани.
“Странно ми е, че такава авторитетна агенция разпространява неверни новини, коментира още защитникът на медиците ни.

По думите му няма никаква информация за това, кога Върховният съд в Триполи ще определи дата за основното дело срещу сънародниците ни.

“Няма индикация за дата. В Либия нещата стават бавно”, каза Харалампиев. Според него медицинските сестри се държат и не са изгубили вярата, че рано или късно ще се завърнат в България.

Всеки, който може да помогне за добрия изход от делото срещу медиците ни е добре дошъл. Така Харалампиев коментира присъединяването на трима адвокати от френския клон на организацията “Адвокати без граници” към екипа на българската защита.

Палестинският лекар Ашраф, който също получи смъртна присъда и е без адвокат и е най-удачно “Адвокати без граници” да се ангажират с неговата защита, препоръча Харалампиев.