"Не ми се прави трето служебно правителство, затова се надявам крехката постигната стабилност да продължи". Това заяви в ефира на Дарик радио президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава напомни за своето право да инициира промени в Конституцията. "По отношение на сезиране на Конституционния съд е мое право", допълни той. Плевнелиев заяви, че винаги е налагал вето или е сезирал КС с ясни промени.

"Това, което имаме като конституционна промяна е една заявка, но не е достатъчна", отчете държавният глава, допълвайки, че гражданите могат да очакват от него да продължава да работи денонощно, за да направим крачки напред по съдебната реформа.

Държавният глава може да ползва своето право на иницииране на промяна", изтъкна Плевнелиев, уточнявайки, че иска да види какво ще стане с дадената заявка за промени в съдебната власт.

Според него е добре да отпадне тайното гласуване. "Хубаво е, че отпада задължителността на тайното гласуване", смята Плевнелиев. "Оттук нататък ни трябва ясно дефиниране кога точно и как ще гласуваме", допълни той.

"Когато се гласува в една система, която има най-ниско доверие на гражданите и от която зависи просперитета на нацията, трябва да се гласува с открито лице, вдигната ръка и ясни аргументи", категоричен е Плевнелиев.

Със съжаление държавният глава констатира, че 180 народни представители, сложили подписа си върху документа, наречен "исторически компромис", се отметнаха от своите подписи. Това е непредвидим и необясним акт, отсече Плевнелиев.

Той е на мнение, че политическото събитие на годината е проведения референдум. Държавният глава определи допитването до народа като успех. Президентът се надява в първия месец на новата 2016 г. два много големи въпроса да намерят позитивно решение в парламента.

Първият е референдумът. Ако народните представители отговорят с "НЕ" на референдума, това щяло да е разочарование. Електронното гласуване в много по-голяма степен ще защити честността на вота от другите инструменти, но няма да замени всички останали, подчерта той.

Вторият важен въпрос за решаване е свързан с явното гласуване в двете колегии на ВСС.

Според Плевнелиев думата на 2015 г. е "тревога". Тревога от рекордния брой кризи по света- бежанска, терористична, икономическа, дългова, украинска, кризи в Близкия изток, тревога от това, дали реформите ще се случат така, че да получим ефект, който да бъде усетен от народа.

За събитието на 2015 г. според Дарик, а имено: "Мигрантите в Европа" Плевнелиев посочи: "Най-големият шок за мен е, че поколението, което събори Берлинската стена, сега изгражда нови стени в сърцето на Европа". Президентът прогнозира, че миграционният натиск ще продължи, защото не решаваме проблема с конфликтите.

"България е част от международната антитерористична коалиция и трябва да се гордеем с това", подчерта Плевнелиев. Той е убеден, че всяка една от държавите може да допринесе и не е необходимо да изпраща самолети, войници, за да се реши проблемът.

На въпроса, който вълнува мнозина, а именно ще се кандидатира ли за президент отново, Плевнелиев каза за пореден път, че е рано да оповести. "Каквото и да се случи, не очаквайте да се връщам в парламента, в политиката, в бизнеса", заяви Плевнелиев.