Във връзката с информация за допълнително усложняване на обстановката на територията на Гърция, изразяващо се в блокиране и на вътрешни пътища, както и продължаващата блокада на граничните контролно-пропускателни пунктове между  България и  Гърция, Министерството на транспорта и Министерството на външните работи препоръчват на българските превозвачи да се въздържат от извършването на превози до, от и транзит през територията на Република Гърция.

Използват се всички възможности, на всички равнища, включително чрез дипломатическите представителства на станата ни в Гърция, органите за местно самоуправление, Гранична полиция и неправителствените организации за подпомагане на засегнатите български граждани и фирмите - превозвачи.

От страна на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) са осъществени контакти с техните гръцки партньори с молба за съдействие за нормализиране на условията за превоз.

АЕБТРИ също така е потърсила съдействие и от Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ). От своя страна ИРУ е изпратила протестно писмо до гръцкия министър на транспорта с настояване за отстраняване на пречките пред автомобилния транспорт.

На приключилата среща на областните управители на Благоевград и Серес с представителите на граничните служби на България и Гърция, гръцките власти са информирали, че обстановката в южната ни съседка, свързана със стачката на селскостопанските производители, остава без промяна. На срещата е заявено, че във вътрешността на Гърция са блокирани нови пътища.

Постигната е предварителна договорка да се правят ежедневни пропускания на чакащи автомобили на пункта. Предложението на гръцките гранични власти е това да става в нощните часове, съобщават от МВР.

Гръцките полицаи са заявили, че ще направят всичко възможно да уведомяват българските си колеги за пропускането предварително.

На срещата е присъствал и българският консул в Солун, както и завеждащия консулския отдел на посолството на Република Полша в нашата страна Войчех Галонзка. В колоната от чакащи на българска територия има около 80 полски автомобила.

На ГКПП - Кулата днес по обяд са пропуснати общо 40 автомобила с бързоразваляща се продукция. ГКПП - Илинден бе отворен за преминаване до 16 часа. Периодично пропускане на автомобили се извършва и на ГКПП - Капитан Петко войвода. На двата гранични пункта няма опашка от чакащи.