297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100 000 души все още са на българска територия. Това съобщи пред БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тя посочи, че това е напълно нормално съотношение спрямо останалите европейски страни.

По нейни думи в последните десетина дни се наблюдава динамика на влизане и излизане в Украйна.

Тошева заяви, че е трудно да се прогнозира нова бежанска вълна, но не се изключва такава. Според нея обаче е достигнат пикът на бежанци.

Най-много украински бежанци има по Черноморието - не само настанени в хотелите по държавната програма, но и такива които сами са намерили подслон.

Одобриха нова програма за настаняването на украински бежанци, хотелите също могат да кандидастват

Одобриха нова програма за настаняването на украински бежанци, хотелите също могат да кандидастват

Тя редвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения

Тошева посочи, че около 40% от проучените хотели остават в държавната програма, както и 12 000 души.

Тя обясни, че програмата се детайлизира, като най-вероятно тя ще минава и през Агенцията по заетостта, а сумата за подпомагане по наем ще минава през работодателите.

Хотелиери са готови и да наемат персонал по трудови договори, допълни тя.

Тошева допълни, че е сложна логистиката по транспортирането на около 30 000 бежанци. Министерството на транспорта поело ангажимент с допълнителни вагони на влакове от Варна и Бургас до различни гари в страната.

Тошева отбеляза, че 15 лева без ДДС е сума, почти равна на себестойността за самите хотелиери, но виждайки нуждата на бежанците, те са заявили, че ще продължат да участват в програмата. Освен това, активно се търси работа за настанените в хотели бежанци.

Базите за настаняване са проверени и отговарят на условията, увери Тошева и поясни, че въпросните 15 лева на ден трябва да предлагат и изхранване по три пъти на ден. Има и възможност за бази без изхранване.

ООН очаква над 8 млн. украински бежанци до края на годината

ООН очаква над 8 млн. украински бежанци до края на годината

Над 100 000 са украинските бежанци в България