По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила, съобщават от правителствената пресслужба.

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения.

"След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата", се казва в специално видеообръщение на вицепремиерът по ефективно управление.

Настаняваме украинските бежанци в държавни бази след края на май

Настаняваме украинските бежанци в държавни бази след края на май

Към момента около 30 000 украинци са настанени в хотелите на морските курорти в страната

От щаба за бежанците заявиха, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла.".

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия - 02 905 5555.

Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал - https://ukraine.gov.bg./ ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

Украинците напускат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки

Украинците напускат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки

Мярката по настаняването им, организирана от българската страна - няма да бъде удължена