След 31 май украинските бежанци ще напуснат хотелите, мярката по настаняването им, организирана от българската страна - няма да бъде удължена. Това обяви на брифинг в Министерски съвет Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците. В сградата се проведе брифинг на Оперативната координационна група за бежанците от Украйна.

След тази дата предстои те да бъдат релокирани в държавните, общинските и междуведомствени бази, посочи Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. Тя каза, че средствата за престоя им са преведени и са платени 350 000 нощувки. "Очаква се верификацията на нощувките да завърши с разплащане до края на следващата седмица", посочи Георгиева.

Всички остатъци от приключващите европейски програми ще бъдат пренасочени за бежанците, поясни Тошева в отговор на въпрос кой ще заплати престоя на украинските граждани в междуведомствените бази. Тя уточни и още нови мерки: до края на седмицата ще има дигитална платформа, на която ще се отчита колко украински граждани ще останат в страната, продължава програма "Топъл обяд" и "Субсидирана заетост". По данни на Агенцията за бежанците близо 70% от украинските граждани имат нагласа да работят в България, около 10% ще започнат работа в дневен център и родителски колектив.

Украинските бежанци да имат право на еднократно безплатно пътуване с БДЖ, предлага правителството

Украинските бежанци да имат право на еднократно безплатно пътуване с БДЖ, предлага правителството

Предлага се итехните кучета също да имат право на еднократно безплатно пътуване

Мариана Тошева уточни още данни: Пребивавали в страната са 195 300. До 12 май 252 826 са влезли в България, 148 591 са напуснали страната, от влезлите 41% са в страната - 104 235. Регистрираните с временна закрила са 102 522, което е 100% и е на първо място в ЕС - от тях - 52 000 души, 40 658 деца, 436 лица са били непридружени непълнолетни.

Министерство на транспорта ще осигури допълнителни влакове, пътнически линии с допълнителни вагони. "Бежанците ще се извозват на три групи - първа - възрастни, втора - майки с деца, трета - средната група", обясни Владимир Върбанов, зам.- министър на транспорта.

За образованието на бежанците Грета Ганчева от МОН каза, че работи ел.системата за записване и е издадена брошура, преведена на руски и английски език. 84 украински деца са настанени в детска градина, 439 - в училище, като всички имат допълнително обучение по български език. Министерство на образованието пуска нова национална програма и ново помагало за обучението на езика като чужд. Във висшето образование са записани 1400 украински студенти, специализанти и докторанти, 760 са в Студентски общежития, 560 се намират на територията на страната. Отворени са 1000 места за прием за висши училища, удължен е срокът до септември 2022 г.

Мариана Тошева поема ръководството на правителствения щаб за бежанците

Мариана Тошева поема ръководството на правителствения щаб за бежанците

Тя ще замени на поста Валери Рачев, който подаде оставка

От МВР декларираха, че няма рискови украински лица, преминали границата, но се следи стриктно на пунктовете.

98.3% са получили статут временна закрила, основно майки с деца, като е създадена подгрупа, координираща действията на българските власти и гражданския сектор. МЗ уточни, че 700 деца са потърсили медицинска помощ.

От Агенция по заетостта отчетоха, че над 2000 са заявили започването на работа, като основните професии са секретар, хотелиер, в заведения, продавач. От понеделник стартират изнесени работни места в мобилни пунктове - Бургас, Поморие, Варна, Златни пясъци, Константин и Елена, Каварна, Приморско, Китен, като още на място се предоставя свободно работно място.

Бизнесът отваря 9000 работни места, главно в София, Варна, Бургас и Пловдив. 50% от работодателите могат да предоставят постоянна заетост. Продължава и програма "Солидарност", като ще се дава подкрепа първите три месеца с частни заеми. Над 30 000 работни места са субсидирани по един или друг начин, над 16 000 лв. за изплатени чрез еднократната помощ от 40 лв. Пуска се и механизъм за предоставяне на храни и стоки от първа необходимост.

Настаняваме украинските бежанци в държавни бази след края на май

Настаняваме украинските бежанци в държавни бази след края на май

Към момента около 30 000 украинци са настанени в хотелите на морските курорти в страната