Украинските бежанци да имат право на еднократно безплатно пътуване на територията на страната или международните влакове. Това предлага правителството, съобщи БНР. Това става въз основа на изпратено от БДЖ писмо, което е довело до искане на промяна на наредбата за превози.

Предлага се освен украинските бежанци, техните кучета също да имат право на еднократно безплатно пътуване.

Бежанците са получавали т.нар. "бланкови" билети срещу задължително издаден в Украйна документ, не само личен. Пътническият превозвач е поискал възстановяване на цялата сума от бюджета. Общественото обсъждане на наредбата е до началото на юни.

Министерството иска да съгласува разписанията на БДЖ и автобусите

Министерството иска да съгласува разписанията на БДЖ и автобусите

Транспорт и интернет до всяко село иска Министерство на транспорта

Частична оценка показала, че еднократно безплатно пътуване би струвало на обществения превозвач 98 хил. лв. месечно или милион 176 хил. лв. годишно. Но това няма да надвиши предвидените в Държавния бюджет средства за компенсации на БДЖ, възлизащи на 13 милиона лв. за 2022 г.

По данни на БДЖ - за около месец от началото на войната на 24-ти февруари 3 850 бежанци са ползвали националния превозвач. Без да се отчита броят на децата под 7 години, които пътуват безплатно. Това е струвало на БДЖ 63 472 лв.