След 31 май голяма част от украинските бежанци ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази. Това заяви пред БНР министърът на туризма Христо Проданов. Към момента около 30 000 украинци са настанени в хотелите на морските курорти в страната.

Христо Проданов заяви, че действащото правителствено решение е със срок до 31 май, но предстои да бъдат проведени разговори за продължаване на тази мярка. Министърът съобщи, че първият превод на средства към хотелиерите е бил направен на 20 април. "Има някои дублажи и грешки, които в момента се изчистват. Нашата задача е да бъдем коректни с хотелиерите, както те бяха коректни към държавата, но втората ни задача е да бъдем бдителни и да следим за честното и правилно изразходване на тези средства", добави министърът.

Той заяви, че правителството работи усилено за включване на украинците в пазара на труда в България. По думите му около 90% от бежанците искат да започнат работа в страната.

Христо Проданов коментира и темата за предстоящия летен сезон. По думите му министерството на туризма е фокусирало реклама към пазарите на страните от Вишеградската четворка, Сърбия, Румъния и Северна Македония, за да привлече туристи, които да заменят руските и украинските. Той добави, че цените у нас са по-ниски от тези в гръцките курорти.

Проданова засегна и темата за военната помощ за Украйна. Той е категоричен, че България не трябва да изнася оръжие за Украйна. По думите му не Корнелия Нинова трябва да обяснява на електората си, а "президентът трябва да обяснява неговите позиции". Според него изпращането на военна помощ ще налее масло в огъня и ще доведе до сериозно разцепление в управляващата коалиция.

Над 10.5 млн. лв. са платени за настаняване на украински бежанци

Над 10.5 млн. лв. са платени за настаняване на украински бежанци

За първото плащане по програмата са подадени 395 заявления