Във връзка с онлайн компанията, която бе обявила такса "коронавирус", председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов коментира, че фирмата е обявила своята такса, но хората трудно са я виждали. Това е повишение на цената на услугата каза още Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че на 30 май Асоциацията за защита на потребителите съобщи, че онлайн компания събира по 2 лв. такса за доставка заради коронавирус.

Той е на мнение, че мерките в България не са повлияли чак толкова съществено върху възможността голяма част от търговците да осъществяват дейността си свободно. По тази причина не се е стигнало до спекула и продажба под рафтовете.

Той увери, че от КЗП са били през цялото време на терен и са контролирали пазара. Извършени са над 500 проверки относно предлагането на лекарства. Установени са два случая на нарушение на правилата.

В социалните мрежи имаше оферти за стоки от първа необходимост, които невинаги бяха съвсем истински и бяха предлагани на изключително високи цени. Имаше потребители, които са платили 20-30 лева за една маска, каза още Маргаритов.

Във връзка с туризма по морето, Маргаритов добави, че контрол ще има , когато има реално работещи места за наставяне и заведения за хранене и развлечение. Ще проверяваме основно за специалните условия, които хотелиерите ще предлагат на своите клиенти, за да ги спечелят отново, заключи той.