"Подавайте сигнал към 112 за всяка съмнителна дейност и всяко подозрително лице". Това е предпразничният апел на СДВР към всички столичани.

На редовната си пресконференция преди Рождество Христово заместник-шефовете на СДВР и началниците на Криминална, на Охранителна и на Пътна полиция дадоха съвети и инструкции към онези столичани, които няма да са по домовете си по празниците, както и към тези, които ще предпочетат София за идните почивни дни.

От СДВР съветват онези, които ще пътуват, да помолят някой съсед или роднина да проверява пощенските им кутии. Практика е крадците да пускат в тях рекламни материали и по това дали някой ги събира или не се ориентират дали жилището е безнадзорно.

Зам.-шефът на СДВР Антон Златанов препоръчва и закупуването на таймер, който от време на време да пуска осветлението в дома - така обирджиите ще смятат, че вкъщи има човек, но няма да са подозрителни от това, че лампите ще светят денонощно.

Полицията съветва да се подават сигнали за всяка подозрителна дейност или лица, които обикалят около блоковете и колите.

Присъствието на полиция в жилищните квартали е засилено от днес и ще остане така до 3 януари догодина.

По това време зачестяват и престъпленията, извършвани от джебчии като от СДВР препоръчват гражданите да внимават особено много в градския транспорт и в големите търговски обекти.

Телефонните измами също са в полезрението на полицията. От столичната дирекция са наясно, че жертви по-често стават възрастните хора, затова и началството на столичната полиция съветва всички по-млади да обяснят на възрастните си родители, баби и дядовци, че не е практика нито на полицията, нито на лекари и държавни институции да искат суми от гражданите чрез подставено лице или да очакват да ги хвърлят през прозореца.

Ако гражданин получи телефонно обаждане с искане на пари за пострадал близък, той трябва първо да се опита да се свърже с него. От СДВР изтъкват, че новата, често ползвана причина за търсене на пари от телефонни измамници е: "Заболял от птичи грип роднина".

"Споделяйте къде сте празнували в социалните мрежи, след като се върнете, за да не каните крадците в къщи. Внимавайте с Фейсбук и Туитър постове, с които декларирате отсъствието си от дома", препоръчват от СДВР.

Шефът на столичната Пътна полиция Тенчо Тенев гарантира спецоперации за всеобхватен контрол поне веднъж седмично в цяла София. Тази година особен акцент ще падне и върху малките населени места около столицата, където напоследък е имало бум на пътни инциденти.

Повече полицаи по пътищата, както и специална организация на входовете и на изходите на столицата поради очаквания засилен трафик ще има и днес, както и на 27 и 30 декември и на 3 януари 2016 година.

Голямото напускане на столицата се очаква днес – 23 декември, в ранния следобед. От СДВР прогнозират близо 200 хил. автомобила да тръгнат от София.

Вече е готова и организацията за новогодишния концерт като на него няма да се допускат хора във видимо нетрезво състояние, внасяне на стъклени бутилки, независимо дали с алкохол или безалкохолно и ще бъде забранена пиротехниката.