Патриарх НЕОФИТ: кризата в семейството е криза на любовта, а без истинска безусловна любов, която семейството е призвано да съхранява и дарява, никой човек не може да живее пълноценно и да се радва истински на живота.

Св. Синод на БПЦ-БП подкрепи кампанията "Направи го за България", организирана от Движение за национална кауза. Пред председателя на ДНК Андрей Арнаудов, Българската православна църква се ангажира да подкрепи инициативата, като измоли Божието благословение над инициаторите, участниците и всички, които се натоварят със задачата да популаризират и да насърчат раждаемостта у нас.

По този повод Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Андрей Арнаудов, председател на Движение за национална кауза. В него се казва:

"Дни след Въведение Богородично - Деня на православната християнска младеж и семейство, за нас е радост да приветстваме кампанията на Движение за национална кауза за насърчаване на раждаемостта и в подкрепа на традиционните семейни ценности.

Семейството е в основата на човешкия живот и човешките взаимоотношения. То определя настоящето и бъдещето на всяка страна, обуславя стабилността на обществото и приемствеността на нравствените ценности в историята на човечеството. Такива непреходни семейни ценности като съпружеската любов, здравия брачен съюз между мъжа и жената, взаимното уважение, почитта към родителите и възрастните, подкрепата за нуждаещите се укрепват всяка човешка общност и поддържат морала на всяко общество и държава. Тези ценности и добродетели са непреходни и трябва да се утвърждават, съхраняват и предават на следващите поколения.

Българската православна църква учи, че семейството е божествено установление, чрез което се предава и съхранява човешкият живот (Бит. 1:28). Необходимостта от запазването, укрепването, възраждането и защитата на семейството се признава и от всички религиозни общности.

В молитвите от чинопоследованието на тайнството венчание, чрез което се благославя свещеният съюз на брака, Българската православна църква изразява истината, че чадородието е дар от Бога и драгоценен плод на богоустановеното и благословено законно съпружество. Раждането на децата е Божие благословение за съпрузите, което обогатява техния живот и ги дарява с радост редом с дара на непреходната взаимна любов, целомъдрието, съгласието и единомислието на душите и телата (1 Кор.7:3).

Днес много от основните нравствени ценности са подложени на изпитание и отричане. Наблюдаваме дълбока духовна криза на ценностите, която се отразява и върху семейството и възпитанието на децата. Но кризата в семейството е криза на любовта, а без истинска безусловна любов, която семейството е призвано да съхранява и дарява, никой човек не може да живее пълноценно и да се радва истински на живота.

Във времена на морален упадък и редица други предизвикателства, семейството е призвано да укрепва и възпитава своите членове, да им помага да възрастват в християнските добродетели, което ще ги направи свободни граждани и пълноценни личности на обществото.

Българската православна църква винаги е била и е пазител на българския дух и на изконните християнски ценности на семейството. Ето защо тя дава своето благословение за инициативата на Движението за национална кауза и подкрепя различните дейности в защита на семейството и насърчаване на раждаемостта, които са залегнали в кампанията.

Надяваме се, че чрез кампанията в подкрепа на тази национална кауза повече млади българи ще се обърнат към изконните християнски нравствени ценности и добродетелите на традиционното семейство.

Приемете нашия първосветителски благослов за успех на това добро начинание! Бог да благослови и да пази всички деца на Майка България, да им даде светлина и разум да познаят Неговата истина и да възрастват в истинската спасителна православна вяра и благочестие!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ"

Кампанията "Направи го за България" е отворена за всички двойки, заченали през 2016-а. Бъдещите родители трябва да качат на facebook.com/dnknpo с хаштаг #pravimgozabg селфи с положителен тест за бременност, снимка от видеозон или фотос на вече родено бебе. За всяка споделена бременност, ДНК ще осигури минимум 1 лев на фондация "Искам бебе" за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.

През 2017-а ДНК ще организира и най-голямото кръщене в съвременната история на България с подкрепата на Българската православна църква.