За разлика от мрачната хроника, описваща престъпленията срещу различни лица, която МВР не пропуска да разпространи всеки ден, статистика за посегателствата над животни липсва.

В действителност, ако някой би се наел да направи подобна, ще му е доста трудно. Първо - защото проявите на жестокост към животните са безкрайно много. И второ - защото повечето от нас предпочитат да си затворят очите и да премълчат, ако станат свидетели на подобна агресия.

Последният случай на мъчение над животно обаче със сигурност не трябва да бъде премълчан и слава богу това не стана.

Защото мълчанието след него би ни изравнило с онзи садист, който отряза четирите крака на куче в Дряново. Жестокостта му ни провокира да ви попитаме как да реагираме срещу убийците и мъчители на животни.

В он-лайн анкетата на news.bg своя глас дадоха 228 читатели. Категорично, огромен процент от тях (65%) се обявиха за съд и затвор за подобни посегателства.

Не са малко и онези от нашите читатели, които отиват по-далеч и без капка колебание искат извергът, осакатил кучето в Дряново, да бъде наказан по аналогичен начин - над 19% от тях подкрепят налагането на Крумовите закони.

Все пак, сред участвалите в допитването ни явно има и такива, които са на мнение, че агресията над животните не трябва да бъде преследвана законово и не представлява престъпление. Доказателство за това е позицията на 6% от далите гласа си в анкетата.

Някои от нашите читатели са по-склонни не толкова да накажат, а по-скоро да дадат "втори шанс" на мъчителите на животни. Двата възможни отговора, които подкрепят този извод, си поделят относително равни проценти.

Така едно евентуално лечение за авторите на подобни прояви или подлагането им на обществено порицание, имат подкрепата на съответно 3,5% и 3,9%  от участвалите в он-лайн допитването ни.

Иначе, като стана въпрос за он-лайн участие, проверка на news.bg установи поредният масов виртуален протест срещу насилието на животни. В социалната мрежа Facebook от седмици има създадена група "Затвор за този, който осакати кучето в Дряново и закон за такива деяния!". Участие в нея са заявили близо 1 400 души.

В интернет пространството подписи събира и гражданска петиция за промяна на закона за защита на животните в България. Тя дава и някои конкретни предложения, които могат да влязат в законовата рамка за подобни престъпления.

Сред тях са:

  • Незабавно преработване на Закона за Защита на Животните и Закона за Ветеринарномедицинска Дейност в частите им за глобите и реалното изпълнение на предвидените в него санкции;
  • Въвеждане на специални състави в НК, които да отчетат особената степен на обществена опасност на деянията свързани с изключително жестоки (произволни и агресивни) мъчения на животни (домашни, безстопанствени и диви);
  • Създаването на Зоополиция в 5 регионални точки в страната;
  • Освен налагането на глоби, в техните правомощия да се предвиди отнемането на животни, отглеждани по неподходящ начин;
  • Денонощно открита национална телефонна линия на Зоополицията, както е в САЩ, Австралия и Европа;
  • Съдебна отговорност за стопаните на животни, нападнали и причинили телесни повреди на други животни;
  • Съдебна отговорност за хората, които изоставят или малтретират животни;

Всички тези, макар и виртуални позиции, безспорно доказват, че мъченията и агресията над животните са проблем, който съществува и който чака да бъде, ако не решен изцяло, то поне намален със законово установени правила.

Защото, както е написал един от нашите читатели:"който е способен да посегне на беззащитно животно, е склонен да посегне и на човек!!! Само още малко смелост му трябва!".