Денят на народните будители 1 ноември беше почетен с изложба, посветена на Паисий Хилендарски и екзарх Антим І, молебен и освещаване на икони в Националния исторически музей.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров и заместник-министърът на културата Иван Токаджиев откриха експозиция с книги, икони, църковни одежди и утвар.

Сред експонатите са преписи на „История славянобългарска" от 18 и 19 век, както и фототипни издания на оригинала на Паисий.

На изложбата се показват за първи път църковни одежди, носени от екзарх Антим І. Сред изложените реликви са архиепископска митра, жезъл, водосветен кръст и други църковни предмети, използвани от Антим І при богослужения. Те са предоставени от музея на Духовната семинария „Св. Иван Рилски" и Видинската митрополия.

Посетителите ще могат да видят за първи път и икони, зографисани от основоположника на Банската художествена школа Тома Вишанов.

Сбирката включва и богослужебна литература от 17, 18 и 19 век.

При откриването на изложбата, която продължава до края на март 2008 г., отците Божидар и Румен от Духовната семинария отслужиха молебен и осветиха икони, рисувани от реставратори от екипа на НИМ. Иконите бяха дарени от Божидар Димитров на столични училища.

На празника в НИМ дойдоха ученици и преподаватели от Италианския лицей, СМГ, 116 ОУ, 129 ОУ, 162 ОУ, 85 СОУ, 191 ОУ и 200 ОУ. Те получиха и книги, дарени от асоциация „Българска книга".

След молебена прозвучаха изпълнения на Детския радиохор, струнния оркестър към СМГ, ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков".

Първокласничката Христина Харизанова от италианския лицей рецитира скъпата на всеки българи вазова творба „Аз съм българче".