News.bg бе подложен на двудневна масирана DDoS (Distributed Denial-of-Service) атака или Атака за отказ на услуга. Целта на подобни атаки е да спре достъпа до даден сайт или онлайн услуга за определен период от време.

Източникът на подобни атаки е много трудно проследим и доказуем, но историята на News.bg показва, че подобни атаки се случват най-често по време на предизборни кампании в България.

Въпреки превантивните мерки, включително временно изключване на международния трафик, атаката, която започна в неделя 4 септември, в понеделник сутринта продължи, като за разлика от предния ден, съществена част от нея идваше от български IP адреси.

News.bg многократно е бил подлаган на DDoS атаки, но съществената разлика този път бе, че днешната бе изключително прецизна и променяща параметри си, спрямо действията, които системните администратори на сайта предприемаха. Този процес на надлъгване продължи близо 3 часа, когато чрез филтрация на трафика атакуващ сайта, поетапно услугата започна да се възстановява.

Едновременно с това, системните администратори на News.bg активираха специален щит, който в огромна степен ограничава злонамерения трафик и позволява възстановявяане на нормалната дейност на медията.

Предвид факта, че останалите медиите (money.bg, lifestyle.bg, topsport.bg) на Уеб Медия Груп се намират в същия виртуален облак, достъпа до тях също бе ограничен в периода на атаката.

News.bg се извинява на читателите си за своята временна недостъпност.