Датата 10 ноември в най-новата българска история е знакова и паметна. А и недокрай осмислена. А пък покрай тази дата и този преход, свършил, приключил или продължаващ напоително и незавършил, News.bg, колкото и нескромно да звучи, се намества и той със своя празник - своя рожден ден.

Може би неслучайно, но първата новина на български език във вече необятния свят на интернет е публикувана именно на 10 ноември, да - не през 1989 година, но това е и защото тогава все още не е имало интернет. На 10 ноември 1998 година, този българин, който се е бил включил в глобалната мрежа, е могъл да прочете, че... започва двудневно посещение на президента Петър Стоянов в Румъния, като се очаква да се обсъжда въпросът за изграждане на втори мост на река Дунав.

Тази текст отдавна е загубил своята актуалност - най-малкото втори мост над река Дунав отдавна вече има и по него се минава, без да има нуждата от чакане за виза, вадене на паспорти и треперене на границите. Мост над Дунав има, а обиколките и пътуванията се случват лесно. И благодарение на интернет и мрежата, това става и без особени усилия, и без дори да трябва да се преместваш физически от едно на друго място. Достатъчен е един телефон и връзка с мрежата.

22-ата година на news.bg беше особена, не по-различна от тази за целия свят - вихрено пандемична, екстремно дисциплинирана и осезаемо дистанцирана. И тук няма да мърморим и да се оплакваме от противоепидемичните мерки, с които напълно се съобразихме, въпреки че те разбъркаха стереотипи, наложиха антиритъм, установиха се нови условия на работа. Но със станалите известни като трите Д - дисциплина, дистанция, дезинфекция - news.bg нямаше никакви затруднения. Продължихме да работим и работим дори още по-дисциплинирано - тук разминаване с Щаба няма. Дисциплината я има - рапортуваме и продължаваме да пишем новини буквално денонощно. Дистанцията я поддържаме и то по традиция - стараем се да бъдем на равно разстояние и от леви, и от десни, и от либерали, и от консерватори, и от всякакви нео-. Какво да кажем за дезинфекцията - това може би е най-трудното за изпълнение условие. И не, не говорим за офиса, бюрата, клавиатурите, те са си напръскани, изчистени, в редакцията се проветрява... Трудна е дезинфекцията на новинарския поток, устояването да плуваш в огромните вълни от информация, които ежеминутно заливат, на фалшивите новини или както сега е модерно да се нарича дезинформацията, на цунамито от фейсбук постове, туитове, видеа, клипове. Та именно тази дезинфекция изисква и дисциплина, и дистанция, и News.bg се зае отново и с упорство.

Надяваме се през тази пандемична и болна година да сме успели да си свършим работата с дисциплина, с дистанция, т.е. обективно, и дезинфекциониращо - да сме отсели важно от неважно, истина от лъжа. И да сме ви информирали.

Благодарим на всички наши читатели, които са и наши коректори. Благодарим за всички забележки, корекции, благодарим и за нецензурните коментари, които за нас пък означават и че сме успели да ви предизвикаме.

Благодарим както за доверието, така и за недоверието, защото в информационната пандемия за умственото здраве трябва да се работи и да се воюва. News.bg продължава да го прави.

Редакторите, репортерите и операторът в News.bg си ползват маските, News.bg остава без маска, а и тя би била противопоказна.